Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Znova do Prahy? Oh my God!

Být za předešlého režimu taxikářem, vekslákem nebo číšníkem znamenalo vstupenku do západního valutového světa. Zvlášť z pohledu zahraničních návštěvníků Prahy se v tomhle směru nic moc nezměnilo.

Fotografie: Výhled je fajn, ale to pivo za 500 trochu hořkne v ústech. • Autor: Respekt
Fotografie: Výhled je fajn, ale to pivo za 500 trochu hořkne v ústech. • Autor: Respekt

Být za předešlého režimu taxikářem, vekslákem nebo číšníkem znamenalo vstupenku do západního valutového světa. Zvlášť z pohledu zahraničních návštěvníků Prahy se v tomhle směru nic moc nezměnilo: stížnosti padají nejčastěji na taxíky, směnárny a restaurace. Naposledy to potvrdili kontroloři České obchodní inspekce. Pochybení našli skoro v každé kontrolované restauraci a hospodě v hlavním městě, což o dvacet procent převyšuje průměr v jiných krajích. Proč právě tady? A začínají se kvůli tomu turisté Praze vyhýbat?

A to jsi novinář?

Hospoda U Suchý dásně se dá označit bez nadsázky za zaplivanou. Ze stropu visí cosi jako rybářská síť, záchranné kruhy na stěnách zřejmě nevisí náhodou; každou chvíli může potřebovat jejich pomoc někdo z potácejících se opilců. Přítmí blikavě ozařuje přes celou stěnu natažené plátno, kvůli fotbalovému přenosu není slova slyšet. Od známých dostáváme tip, že jim v téhle hospodě natočili polovinu půllitru. Když se proti tomu ohradili, číšník jim do očí řekl, že tak točí kvůli malému platu.

Po čtvrthodině čekání přistane na stole pivo, po opadnutí pěny se hladina ustálí půl centimetru pod ryskou, nic výjimečného na skandál. Číšník se neochotně rozhoupává k odpovědi. „Žádný fígle na hosty nedělám. Podívej se, podměrečný pivo se točí všude,“ nemrkne ani okem nad špatnou mírou. „Já beru sedm tisíc hrubýho a musím si nějak přivydělat,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].