Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Zelení Američané

Na kalifornských silnicích právě probíhá malý souboj, který možná předznamenává nadcházející bitvu o udržitelnou budoucnost lidského rodu.

Na kalifornských silnicích právě probíhá malý souboj, který možná předznamenává nadcházející bitvu o udržitelnou budoucnost lidského rodu. Důvěřuji čtenáři, že postřehne jistou nadsázku, se kterou si vypůjčuji v tomto článku militaristický slovník. V USA, kde trávím pracovní prázdniny, je stále v plném proudu „válka s terorem“, což připomněly i nedávné na poslední chvíli zmařené útoky na civilní lety mezi Velkou Británií a Spojenými státy. Ať už tahle válka dopadne jakkoli anebo nedopadne vůbec (prezident Bush hovoří o kontinuální válce), důležitější konflikt se možná odehrává jinde.

Co se to děje v Kalifornii a v menší míře i v dalších státech Unie? Jako v minulých letech se ploužím ráno v otřískaném nissanu, který mi laskavě půjčují moji hostitelé, po ucpané osmiproudé jihokalifornské dálnici na univerzitu. Vyhlášené losangeleské zácpy nijak nepolevují, i když cena benzinu už před pár měsíci překročila magickou hranici tří dolarů za galon. To je v přepočtu asi 17 korun za litr. Pro nás téměř směšná částka, ale pro Američany, donedávna zvyklé na poloviční cenu, šok. Ne takový, aby nechali své plechové miláčky doma, což při faktické absenci hromadné dopravy v jižní Kalifornii ani není dost dobře možné. Ale dostatečný, aby ve vzduchu začala být cítit změna.

V Churchillových stopách

Vraťme se ale nejprve do roku 2000, na počátek prvního funkčního období Bushovy administrativy. Tehdy došlo i díky vládní podpoře k masivnímu nástupu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].