Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kdo šetří, není Čech

Už je to skoro jisté – eurem nebudeme platit ve slibovaném roce 2010, možná o rok či dva později, možná déle. Nejčerstvější odhad ratingové agentury Fitch z minulého pátku je rok 2011.

Fotografie: Před volbami vyměnili euro za dávky, teď mají dávky vyměnit za euro. • Autor: Respekt
Fotografie: Před volbami vyměnili euro za dávky, teď mají dávky vyměnit za euro. • Autor: Respekt

Už je to skoro jisté – eurem nebudeme platit ve slibovaném roce 2010, možná o rok či dva později, možná déle. Nejčerstvější odhad ratingové agentury Fitch z minulého pátku je 2011. Má to ale jednu podmínku: politici musí chtít. A to je problém. ODS jasný názor k přijetí eura nikdy neřekla a euroentuziasti z ČSSD najednou otáčí. A důvod, proč se euro posunuje? Je stejný jako u většiny dalších nováčků v EU. Nikomu se nechce šetřit, přesněji řečeno zavést rozpočtovou disciplínu, kterou od nás Unie kvůli přechodu na euro žádá.

Jako Maďaři

Na výhodnosti eura se ekonomové shodnou, na rychlosti jeho převzetí už méně. Z pohledu běžných lidí zpříjemní cestování, odpadne protivné chození do směnáren, teď ale koruna posiluje, a tak turista koupí za české peníze v cizině každý rok o něco víc. Podnikatelům se zjednoduší agenda, možnost kalkulovat mzdy a další položky v eurech dál usnadní obchodovat se zahraničím. Pro investory se podnikání v Česku stane více průhledné, snáze budou moci srovnat byznys v Česku a jinde. Celkově vzato přechod na euro dál zvýší konkurenceschopnost českých firem. Nutno dodat, že Slovensko kvůli tomu plánuje přechod na euro už v roce 2008.

Možnost přijmout euro je důležitá i z politického důvodu. Stejně jako Češi před lety přijali řadu užitečných zákonů jen kvůli šanci na vstup do EU, tak teď funguje tlak na přijetí eura jako motivace k reformám špatně se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].