Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Úspěšný Afričan Mogae

Loňská studie Světové banky zabývající se kvalitou vládnutí vyzdvihla především práci tří vlád – slovinské, chilské a právě botswanské.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

„Tímto způsobem se jednat nedá. Možná se tak pracuje někde v Botswaně, ale my bychom tak neměli postupovat,“ řekl začátkem srpna na adresu trojkoalice sebejistě Jiří Paroubek. Jeho slova odrážejí pokřivený způsob, kterým vnímáme Afriku – jako jednolité místo plné krutých válek, nemocí, rozpadu státu, chaosu, marnosti a bezvýchodnosti. Jenomže v konkrétní realitě si Paroubek nemohl vybrat lépe: loňská studie Světové banky zabývající se kvalitou vládnutí vyzdvihla především práci tří vlád – slovinské, chilské a právě botswanské. Země s pouhým 1,6 milionu obyvatel na ploše větší než Německo, kterou vede Festus Mogae, se pyšní tradicí nejstarší africké demokracie, byť od získání nezávislosti s drtivou převahou vítězí jediná politická strana. Přesto se v mezinárodním žebříčku korupce díváme Botswaně na záda: zatímco se Česko dělí s Namibií, Řeckem a Slovenskem o 47. místo, sluní se pouštní stát na 32. pozici. „Vláda odjakživa horuje proti úplatkářství. Nemohu si vzpomenout na jediný korupční případ, do kterého by byl zapleten nějaký ministr,“ řekl BBC šéf tamní pobočky Transparency International Lebang Mpotokwame.

Bez svévole náčelníků

Botswana vykročila do nezávislosti z ekonomického dna. V roce 1966 na řídce osídlený stát připadaly dvě střední školy a 13 kilometrů silnic a podle většiny pozorovatelů čekala tehdejší Bečuánsko budoucnost závislé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].