Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Skalp plukovníka Kubiceho

O co se dnes v českém politickém zákulisí vede nejlítější boj? Správná odpověď: O skalp policejního důstojníka Jana Kubiceho.

Fotografie: Klacky pod nohy už nikdo neháže. • Autor: Respekt
Fotografie: Klacky pod nohy už nikdo neháže. • Autor: Respekt

O co se dnes v českém politickém zákulisí vede nejlítější boj? Správná odpověď: O skalp policejního důstojníka Jana Kubiceho. Touha připsat křížek za jméno autora předvolební zprávy o srůstání organizovaného zločinu a zdejších mocenských elit zásadně ovlivnila i sestavování vlády: „Nemohli jsme přijmout požadavky Jiřího Paroubka na likvidaci pana Kubiceho, aniž by bylo jasné, zda se něčím provinil,“ vysvětlili představitelé ODS, proč ztroskotalo jejich jednání se sociálními demokraty o podpoře „modré“ menšinové vlády. To je chvályhodná věrnost právním principům. Podstata případu Kubice ovšem neleží v otázce, čím se provinil jeden policista, ale co provedli – či neprovedli – jiní, podstatně mocnější páni. Takže důležité je, co se za ty dva měsíce od „zveřejnění“ Kubiceho zprávy podařilo na tomto poli objasnit.

Zeptala se a oni řekli ne

Končící kabinet Jiřího Paroubka projednal minulou středu průběžnou zprávu o prověřování pravdivosti Kubiceho dokumentu – k němu se dostaneme později – speciální vyšetřovací skupinou. Její členové z řad státních žalobců dospěli k „předběžnému závěru“, že vyšetřování závažné korupce a propojení politiků se zločinci, které vedl Kubiceho útvar pro odhalování organizovaného zločinu, nebylo nijak ovlivňováno z mocenských sfér. Na základě tohoto verdiktu pak dosluhující premiér…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].