Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Získej si svého muslima

Můžou si Evropané a Američané za tzv. islámský terorismus sami? Rezidenti muslimských čtvrtí v Londýně odpověď znají, má si ale s touhle provokativní otázkou lámat hlavu i běžný obyvatel západního světa?

Fotografie: Jejich rodiče sem pozvali, s dětmi a vnuky už to teď musí zvládnout. • Autor: Respekt
Fotografie: Jejich rodiče sem pozvali, s dětmi a vnuky už to teď musí zvládnout. • Autor: Respekt

Můžou si Evropané a Američané za tzv. islámský terorismus sami? Rezidenti muslimských čtvrtí v Londýně odpověď znají, má si ale s touhle provokativní otázkou lámat hlavu i běžný obyvatel západního světa? Pokud má dostatek sebevědomí a schopnost hledat řešení téhle zapeklité situace, tak ano. Řeči o islámských teroristech a jejich náhodných obětech jsou v zásadě v pořádku, k uspokojivému konci nás ale nedovedou. V londýnských událostech stojí za to hledat i jiné poučení, ne jen to, že je třeba posílit policejní oddíly a jejich pravomoci.

Proč právě nás

Opakuje se to pokaždé stejně. Když dojde k teroristickému útoku nebo policie a tajné služby nějaký překazí, čteme v novinách o překvapených sousedech a spolužácích, kteří popisují mladé zabijáky jako příjemné, nenápadné chlapíky od vedle. Pravidelně pak média s armádami psychologů a sociálních kurátorů rozebírají jednoduchou otázku: Jak se to mohlo stát, proč právě oni. Teď k tomu britští novináři přidali otázku ještě jednu: Proč právě nás. Čím jsme si my zasloužili, že jsme se zničehonic stali oběťmi nemilosrdných vrahů, kteří si náhodně, nevypočitatelně vyberou letadlo nebo autobus a vyhodí ho i s dětmi do povětří. Proč právě nás, kteří jsme muslimům umožnili přijet do naší příjemné země, usadit se tu, pracovat tu a zakládat rodiny a tím zcela zásadně zlepšit životní úroveň jim a spoustě příbuzných někde v Pákistánu. Proč právě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].