Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Srbovi odborníci na zakázky se vracejí

Dlouho jsme o nich neslyšeli. A teď se vynořili na neočekávaném místě.

Lidé obvinění z korupce na ministerstvu zahraničí budou školit ostatní.

Dlouho jsme o nich neslyšeli. A teď se vynořili na neočekávaném místě. Lidé z firmy, která byla za časů Karla Srby na ministerstvu zahraničí spojena s legendárními podezřelými zakázkami, jsou dnes certifikovanými experty na veřejné zakázky pod křídly ministerstva pro místní rozvoj.

Nakopnutí anarchisty

Před necelými dvěma měsíci začal platit nový zákon o zadávání veřejných zakázek, který má být velkým krokem ven z českého království korupce. Nová pravidla pro nakládání s veřejnými penězi musí někdo vysvětlit třeba starostům, a tak ministerstvo pro místní rozvoj sestavilo tým poradců a školitelů. Mezi třiadvaceti jmény najdeme třeba respektovaného právníka, někdejšího zaměstnance Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Radka Jurčíka nebo šéfa odboru legislativy a podnikatelského prostředí CzechInvestu Jana Sixtu.

Taky ale Tomáše Pfeffera a Martina Kovaříka: první byl majitelem a jednatelem firmy Certos, druhý členem její dozorčí rady. Tato firma zabývající se organizováním veřejných zakázek figurovala za dobu svojí osmileté existence v celé řadě podezřelých kauz – například výběru dodavatele aut pro pražský magistrát či výstroje pro městskou policii v roce 2002 či tendru na poskytovatele internetového připojení pro Ředitelství silnic a dálnic. Nejznámější je však práce Certosu pro Kavanovo ministerstvo zahraničí, kde v letech 1998 až 2002…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].