Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Mimochodem

Západní brána do českých zemí, hraniční přechod Rozvadov. Na poloprázdném parkovišti stojí na první pohled opuštěný autobus.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Západní brána do českých zemí, hraniční přechod Rozvadov. Na poloprázdném parkovišti stojí na první pohled opuštěný autobus. Do ticha okolních lesů náhle zahřmí sborové tóór a parkoviště je rázem plné radostí křepčících postav. Němci oslavují vyřazení fotbalové Argentiny. Naopak Češi si lámou hlavu nad patovou povolební situací, píše místní tisk.

Sobotu na Malé Straně odstartuje televize Nova, puštěná po šesté hodině z oken protějšího bytu. Sled zpráv a reklamy se snaží překřičet jakýsi huhlavý hlas: „Vstávej, ty krávo, už je ráno!“ V sedm je definitivně po spánku. Zadní trakt domu za úzkým dvorem nejprve ožije ukrajinštinou, poté kladivy a sbíječkami. V pauzách mezi pracovním vzepětím televize hlásí, že lze očekávat tropické teploty a další verbální srážky mezi politiky. Paroubek prý nechce Topolánka. „Nekecej, a běž pro rohlíky, dneska seš na řadě ty,“ opět se ozve huhlavý hlas.

Slunce žhne z hlubin azurového nebe. Mostecká ulice i Karlův most budí dojem umělé pařížské čtvrti v Las Vegas. Podobně jako tam fasády kamenných domů, dekorativní portály, sochy světců i panovníků, davy turistů a globální vetešnictví. Žlutý dres Ronalda, okoralá pizza, matrjošky, gambrinus, loutkový Chaplin, šťavnatý kebab, Kafkova podobizna, párek v rohlíku, český křišťál. Večer na Pětikostelním náměstí ve vinárničce U Mušky je podstatně klidnější. Tři stoly na chodníku obsazené…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].