Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Účet pro Pavla Tykače

Připravované obvinění motoinvesťáckých štik Pavla Tykače a Jana Dienstla, kteří měli být hlavami devět let starého podvodu ve společnosti CS Fondy, vybízí k několika ironickým poznámkám.

Připravované obvinění motoinvesťáckých štik Pavla Tykače a Jana Dienstla, kteří měli být podle čerstvého vyjádření protikorupční policejní jednotky hlavami devět let starého podvodu ve společnosti CS Fondy (tehdy zmizelo jedna a čtvrt miliardy korun), vybízí k několika ironickým poznámkám. Pavel Tykač už není jen škůdcem kapitálového trhu, což je formulace, zveřejněná před lety v tomto časopise a posvěcená soudem, ale pokud bude za policejní obvinění odsouzen, nebude problém připojit k jeho jménu přívlastek podvodník. Ale žertíky stranou.

Policie odhalila něco, o čem se psalo už před osmi lety. Přes s Tykačem spojenou firmu Dew H zmizela tehdy miliarda korun (pravděpodobně pocházející z podvodů v CS Fondech) na nepřehledná konta v daňových rájích. V jednu chvíli se zdálo, že to státní úřady odhalí a zatrhnou. Jenže tehdejší šéf úřadu, zabývajícího se praním špinavých peněz, který chtěl transakci prošetřit, byl z funkce na hodinu propuštěn čerstvými sociálnědemokratickými vládci. Záhy nato se Tykač stal poradcem ministra financí Iva Svobody.

Policie by se proto měla zaměřit také na prověření indicií, že tehdejší vládci mohli o podvodech Pavla Tykače minimálně vědět. Při důkladné vyšetřovací práci by se zřejmě potvrdila vousatá podezření o letitém propojení politiky a podvodníků.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 33/2006 pod titulkem Účet pro Pavla Tykače