Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Pět let pro „Sašu číslo 3“

Když v předjarním Bělorusku vrcholil prezidentský souboj „tří Alexandrů“, bylo jasné, který z nich vyhraje – diktátor-samorost Lukašenko. Jak to vypadá čtyři měsíce poté? Druhý v pořadí (podle procent získaných hlasů) Alexandr Milinkievič formálně zůstává lídrem demokratických sil, ale jeho autorita očividně upadá.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Když v předjarním Bělorusku vrcholil prezidentský souboj „tří Alexandrů“, bylo jasné, který z nich vyhraje – diktátor-samorost Lukašenko. Jak to vypadá čtyři měsíce poté? Druhý v pořadí (podle procent získaných hlasů) Alexandr Milinkievič formálně zůstává lídrem demokratických sil, ale jeho autorita očividně upadá. Vždyť sliboval, že půjde s lidem „na náměstí“, jenže potom skutek utekl. To druhý opoziční kandidát Alexandr Kozulin alias „Saša číslo tři“ byl právě odsouzen na 5,5 roku odnětí svobody. Zdá se, že pro celou trojici přichází okamžik politické pravdy. Je přece známo, že v tomto regionu je vězení pro politika nejkratší a nejnadějnější cestou k úspěchu. Pokud samozřejmě přežije a bude schopen bojovat dál.

Z mariňáka profesorem

Svůj osud si Kozulin zvolil sám. Když ho před třemi lety s hanbou vyhodili ze státní služby, mohl tiše sedět a očekávat, že Lukašenko mu nakonec pasivní loajalitu oplatí. Takový průběh své profesní dráhy zažili už mnozí vysocí úředníci v nucené „výslužbě“. Kozulin si naopak vybral nebezpečnou cestu otevřeného odboje. Riskoval o to více, že už měl před očima osudy dvou jiných odvážlivců. Bývalý místopředseda vlády Viktor Hončar a někdejší ministrr vnitra Jurij Zacharenko za svůj přechod do řad opozice zaplatili vlastními životy – v roce 1999 byli uneseni a zavražděni zvláštním Lukašenkovým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].