Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

O co se hraje v Macau

Místní obyvatelé mluví o Macau jako o „klidné zemi“. Dříve tu byly na denním pořádku únosy či bombové útoky, zločinecké gangy si mezi sebou vyřizovaly účty. Dnes to vypadá, jako by organizovaný zločin vyklidil pole. Ve skutečnosti se však jen přenesl z ulic do třpytivých paláců.

Sands, Galaxy, Wynn, Diamond. Procházím mezi kasiny, která v Macau rostou jako houby po dešti. Sklobetonové budovy i komplexy napodobující buddhistické chrámy či starověké pevnosti. Umělý svět stvořený jako mávnutím kouzelného proutku. Od roku 1999, kdy bývalá portugalská kolonie Macao znovu připadla Číně, se zisk heren zvýšil více než pětkrát. Vydělávají nyní víc než kasina v Las Vegas.

Místní obyvatelé mluví o Macau jako o „klidné zemi“. Dříve tu byly na denním pořádku únosy či bombové útoky, zločinecké gangy si mezi sebou vyřizovaly účty. Dnes to vypadá, jako by organizovaný zločin vyklidil pole. Ve skutečnosti se však jen přenesl z ulic do třpytivých paláců.

Nejrozšířenější trestná činnost, praní špinavých peněz, nezmizela. Po mnoho desetiletí sloužily místní banky různým nelegálním organizacím z celého světa, tajným službám, mafiím i totalitním režimům. Irská republikánská armáda, čínské gangy, KGB – seznam všech zákazníků zdejších finančních ústavů je dlouhý a pestrý. Čestné místo na něm zaujímá severokorejský režim. Právě v Macau se svým způsobem rozhoduje o zákrutách a peripetiích tak důležitých procesů, jako jsou rozhovory o jaderném programu KLDR či testy balistických raket, které režim diktátora Kim Čong-ila nedávno uskutečnil.

Komunisté na pervitinu

Název firmy „Zokwang Trading Co“ zdánlivě neskrývá nic podezřelého, ve skutečnosti ale označuje severokorejskou společnost, která už druhé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].