Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Mirek Topolánek na troskách trojkoalice: hrdina, nebo loser?

Udělal předseda ODS dobře, že se déle než měsíc pokoušel vládnout pomocí trojkoalice? Sledujte polemiku Luboše Palaty a Ondřeje Kundry.

Udělal předseda ODS dobře, že se déle než měsíc pokoušel vládnout pomocí trojkoalice? Novinář Luboš Palata v minulém Respektu napsal, že šlo o velkou politickou chybu. Náš další spolupracovník Ondřej Kundra si myslí opak. Sledujte dál jejich polemiku.

Mirek Topolánek to nemá lehké. Ačkoli občanské demokraty dovedl v červnových volbách k vítězství s rekordním počtem odevzdaných hlasů, snadnou cestu k premiérskému křeslu mu to nezaručilo. Kuriózní volební pat ho odsoudil ke dvěma možnostem – buď se dohodnout se svým největším rivalem Paroubkem (ať už na velké koalici nebo podpoře menšinové vlády) a rezignovat tak na svůj předvolební slib, že se sociálními demokraty vládnout nebude, nebo se pokusit najít jiné řešení. Jak je všeobecně známo, rozhodl se pro druhou variantu – narýsoval projekt trojkoaliční vlády s lidovci a zelenými a snažil se pro něj získat podporu. A to i přesto, že to bylo za situace „sto na sto“ téměř nemožné. Teď po dvou měsících je jasné, že Topolánek ve své trojkoaliční misi neuspěl.

Ze všech stran se na něj za to valí kritika, novináři ho často označují za naivního (v horším případě hloupého) politika, který si dopředu neuměl napočítat do pěti. Naposledy se k nim připojil v minulém Respektu i Luboš Palata. Podle něj je Topolánkův pokus vládnout s lidovci a zelenými „zásadní chyba“ a jeho přínos je jediný – „jen ztráta kreditu“ nejen pro šéfa ODS, ale i jeho partnery.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].