Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Londýn v nás

Britové zabránili novému 11. září. Tak zněly titulky v pátečním tisku u nás i ve světě. Nenaplnilo se klišé, že obrana se chystá na minulou válku, obrana zkrátka počítala s vývojem u protivníka. Není ale zdaleka jisté, zda měla v akci prsty samotná al-Káida.

Fotografie: Tohle jsme teď nečekali. Co nebudeme očekávat příště? - Autor: ČTK/AP • Autor: Respekt
Fotografie: Tohle jsme teď nečekali. Co nebudeme očekávat příště? - Autor: ČTK/AP • Autor: Respekt

Britové zabránili novému 11. září. Tak zněly titulky v pátečním tisku u nás i ve světě. Opět zapracovali islamističtí teroristé. Opět měla padat letadla plná pasažérů. Opět na americká velkoměsta. Tentokrát startující nikoli z USA, nýbrž z Londýna, navigovaná k zemi nikoli únosci, nýbrž výbuchem tekutiny pronesené v palubních zavazadlech. Důležitější informace ovšem říká, že útokům se podařilo zabránit. Nenaplnilo se klišé, že obrana se chystá na minulou válku, obrana zkrátka počítala s vývojem u protivníka a domnělí pachatelé byli zatčeni ještě dříve, než stačili provést „generální zkoušku“, natožpak samotnou akci.

Nenechat se překvapit

Zdaleka není jisté, zda měla v londýnské akci prsty samotná al-Káida. Bezpečnostní experti si spíše přejí, aby ano – je lepší zápolit s nepřítelem již známým než s novým. Nenechat se překvapit. Jisté jsou zatím dvě věci. Teroristé předvedli, že chtějí a jsou schopni zopakovat monstrakci, která by zahubila řádově tisíce lidí. Neustrnuli v opakování již známého, ale snaží se proniknout na pole dosud neorané, kde by očekávaná obrana měla být slabá – jsou schopni inovativního přístupu. Přesto se obrana nenechala překvapit. Ukazuje se dokonce, že měla mezi teroristy své informátory. To je významné poselství, ale nemělo by přehlušit výstrahu z aktuálních situací, kdy se západní svět v zápasu s hrozbami překvapit nechal.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].