Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Boží stánky na prodej

Zbourat, nebo prodat? Anebo je ještě jiné řešení? V Česku stojí stovky zchátralých církevních staveb a jejich prodej soukromníkům je může zachránit před zbouráním. Co kdyby si chtěl ale někdo v kostelíku zbudovat jatka či bordel? Katolická církev řeší závažné dilema.

Fotografie: Do kostela v Dřenici už desítky let nikdo nechodí. • Autor: Respekt
Fotografie: Do kostela v Dřenici už desítky let nikdo nechodí. • Autor: Respekt

Zbourat, nebo prodat? Anebo je ještě jiné řešení? V Česku stojí stovky zchátralých církevních staveb a jejich prodej soukromníkům je může zachránit před zbouráním. Co kdyby si chtěl ale někdo v kostelíku zbudovat jatka či bordel? Katolická církev řeší závažné dilema.

Planá nad Mží volá SOS

Barokní kostelík ve vesničce Planá v západních Čechách je zavřený, má propadlý strop a oprýskanou fasádu, okna jsou plná pavučin. Na dveřích stojí, že mše se tu konají jednou za měsíc. Ve vesnici, kde je stejně jako kostel zavřená i hospoda a krám, je dnes jen několik věřících, pár dalších se sjíždí z okolí. Kostel ještě není úplnou ruinou, ale takový osud mu do budoucna hrozí. Jen pár kroků odtud je fara. Ve špinavém okně místnosti s vytrhanou podlahou se povaluje stavbařská přilba, starý barvotisk Madony s Ježíškem a opodál leží krumpáč. Kostel nezadržitelně chátrá. Církev na jeho opravu nemá a hned tak mít nebude. Vyřešení církevních restitucí je totiž v Česku nekonečný příběh s dost absurdním obsahem: církev dostala právě jen kostely, okolní hospodářství ale nikoli. Kostel v Plané má tedy dvě možnosti: buď spadne, nebo se ho církev zbaví. Takováhle situace je na více místech v Čechách, stavby ale nejvíce chátrají v Plzeňském kraji a na Chebsku. Tady byla totiž obec věřících radikálně zmenšena odsunem Němců po válce. A právě tady církev přikročila k docela odvážnému řešení: ohrožené kostely rozdá nebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].