Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Strach a hnus v Komedii

V Divadle Komedie vznikla unikátní scéna zaměřená na současné světové drama, která se nebojí experimentů ani kontroverzních témat a účastní se předních zahraničních festivalů.

Fotografie: Připoutejte se. Vyrážíme k temným stránkám lidské duše. (Dušan Pařízek v divadle) • Autor: Respekt
Fotografie: Připoutejte se. Vyrážíme k temným stránkám lidské duše. (Dušan Pařízek v divadle) • Autor: Respekt

„Kýčař není člověk, který vyrábí méněcenné umění. Je to zločinec, který usiluje o radikální zlo.“ Prohlášení, napsané v programu k nejnovější inscenaci pražského Divadla Komedie, hře Egona Tobiáše Vyšetřování pokračuje, naznačuje, že na jedné z vyhledávaných pražských scén se bojuje radikálními prostředky. Tvůrčí tým kolem režiséra Dušana Pařízka letos získal nájemní smlouvu na další čtyři roky a to je dobrá příležitost k rekapitulaci, co se mu tu od roku 2002 podařilo. Není toho málo: v Komedii vzniklo unikátní divadlo zaměřené na současné světové drama, divadlo, které se nebojí experimentů ani kontroverzních témat a účastní se předních zahraničních festivalů.

Divák na pódiu

Poslední premiérou právě skončené sezony byla zmíněná inscenace Vyšetřování pokračuje. Symbolický, mnohovrstevnatý text je inzerován jako detektivka 3+1. V první části se vyšetřuje zmizení svatebčanů – za pomoci dvou senzibilů, kteří se po obléknutí svatebních šatů pohřešovaných dostávají i do jejich „kůže“ a poodhalují drama o lásce, nelásce a smrti. V druhé části se vyšetřuje vražda s oživlou mrtvolou, a nakonec celý hotel – dějiště zločinů – začne hořet. Vše řídí dvojice agentů v černém. Jeden agent je slepý. Zakopává o svědky, šlape na mrtvoly. Nic není nikdy vyšetřeno. V okamžiku, kdy se někdo užuž blíží pravdě, se celý příběh pootočí jako kláda ve vodě a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].