Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Knihy chtějí na vzduch

Svět si našel novou zábavu. Necháte své knihy nebo fotografie ležet na lavičce v parku a pak na internetu sledujete, jak se jim daří.

Svět si našel novou zábavu. Necháte své knihy nebo fotografie ležet na lavičce v parku a pak na internetu sledujete, jak se jim daří.

Album rodinných snímků je věc čistě soukromá – někdo jiný těžko docení váš snímek z loňské dovolené u moře stejně jako vy, vaše rodina, případně přátelé. Už týden se ale Českou republikou potulují fotoalba, která zdánlivě nikomu nepatří. Respektive – patří všem.

„Najdeš album, nalepíš svou fotografii a pošleš dál,“ popisuje systém projektu Obrazy v pohybu Štěpánka Ciprová z plzeňského občanského sdružení Knoflík, zabývajícího se česko-německou výměnou mládeže. Knoflík je jednou ze 30 středoevropských nevládních organizací, které se na akci podílejí. Touto akcí chtějí lidem ukázat, jak funguje jejich mezinárodní spolupráce. Dnes je jednoduché zapojit se do mezinárodní společenské akce, každý může začít třeba jen nalepením obrázku do alba. „Každý, kdo album dostane do ruky, může na fotkách vidět, jak jsou si lidé z různých zemí podobní a zároveň různí,“ říká Štěpánka Ciprová. Před týdnem bylo v deseti městech v Česku, v Německu, na Ukrajině, v Bělorusku a v Polsku rozdáno celkem tisíc prázdných fotoalb s podrobným návodem, jak se do akce připojit. Do Vánoc mají obletět Evropu a vrátit se do Berlína – v nejlepším případě polepené osobními fotografiemi. Nejlepší fotky na téma S tebou roste rozmanitost organizátoři vystaví a autory odmění. Do té doby budou fotoalba měnit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].