Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Gyurcsány to zařídí

Premiér Ferenc Gyurcsány letos zaznamenal dva historické rekordy. Poprvé od roku 1990 vládní strana v dubnových volbách obhájila moc. Ale ještě nikdy vítěz tak rychle nepřišel o svou popularitu. Proč?

Fotografie: Ferenc Gyurcsány. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Ferenc Gyurcsány. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Ferenc Gyurcsány letos zaznamenal dva historické rekordy. Poprvé od roku 1990 vládní strana v dubnových volbách obhájila moc. Ale ještě nikdy vítěz tak rychle nepřišel o svou popularitu. Podle agentury Medián by dnes socialisty volilo jen 32 % dotázaných, zatímco národně konzervativní Fidesz Viktora Orbána až 44 %. Čím to?

Gyurcsány porušil zlaté pravidlo maďarské politiky, že nepříjemná opatření je třeba nechat až na dobu po podzimních komunálních volbách. Místo toho přišel okamžitě s balíčkem úsporných opatření, zvýšil daně, prosadil školné na univerzitách a nejspíše dojde i na přímé platby u lékaře. To vše provází masivní propouštění ve státní správě, z níž by mělo do konce příštího roku odejít až 30 % zaměstnanců. Gyurcsány vědomě obětoval komunální vítězství socialistů naději, že se do parlamentních voleb v roce 2010 projeví kladné dopady reforem. Přinutil ho k tomu katastrofální stav rozpočtu, který loni vyprodukoval nejvyšší schodek v rámci EU a letos by se měl i přes zmíněné úspory stále pohybovat kolem 8 % HDP.

Tuto Gyurcsányovu „zradu na levici“ ospravedlňuje hlavní opoziční síla. Formálně pravicový Fidesz je v ekonomické i sociální oblasti spíše nalevo od socialistů, které v předvolební kampani mírou populismu dokonce překonával. Ale odmyslíme-li si tyto konkrétní povolební události, najdeme překvapivě mnoho paralel mezi Gyurcsányem a Jiřím Paroubkem stejně jako mezi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].