Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy od našich čtenářů.

Nepodléháme politickým zadáním

Dovolte, abych reagoval na článek Čekání na novou vládu (Respekt č. 28/06). Není pravda, že je slyšet od příslušníků finanční policie (FIPO) „opravdu silné výhrady vůči tomu, jak jednotka funguje“. V rámci FIPO panují velmi otevřené vztahy. Rád bych zdůraznil, že možnosti vnitřní komunikace mezi nadřízenými a podřízenými, včetně možnosti kritických poznámek či podnětů jsou v podstatě neomezené. Pozitivní kritika umožňuje efektivní sebereflexi a odstranění případných nedostatků v naší práci, a proto s ní v rámci FIPO běžně pracujeme. Velmi pochybuji o tom, že by kdokoli z našich policistů vznesl kritické připomínky k práci FIPO před jakýmkoli novinářem předtím, než by takovou připomínku přednesl v rámci pracovní porady organizačního článku, v němž je služebně zařazen. Přestože se účastním množství pracovních porad s podřízenými pracovníky a je obvyklé, že v rámci těchto setkání se objeví různé náměty či kritické připomínky k naší práci, s připomínkou, jež je obsahem vašeho článku, jsem se nesetkal. Konstatuji, že nikdo z policistů FIPO nevznesl žádné výhrady k tomu, jak jednotka funguje.

Stejně tak tvrzení „nemáme šanci se pustit do něčeho zásadnějšího. Cokoli, co může ohrozit někoho mocného, se prakticky nevyšetřuje…“ se nezakládá na pravdě. Policista, který by tak uvažoval, nebo dokonce jednal, by na FIPO vůbec neměl co pohledávat. Je tomu přesně naopak. FIPO je specializovaným útvarem pro vyhledávání a vyšetřování těch nejzávažnějších případů finanční kriminality a též pro vyhledávání a zajišťování zločineckých zisků. Takové případy se také na FIPO daří úspěšně vyhledávat i objasňovat a mohu konstatovat, že ve srovnání s jinými útvary Policie ČR s celorepublikovou působností FIPO dosahuje vynikajících výsledků.

Pokud jde o případ zmiňovaný ve vašem článku mohu především konstatovat, že úkony trestního řízení zde byly zahájeny z iniciativy našeho útvaru, a to na základě vyhodnocení informací z otevřených zdrojů. Nasazení sil a prostředků při řešení předmětného případu je adekvátní a odpovídá obvyklým standardům. Pokud si situace vyžádá pro úspěšné objasnění případu větší nasazení sil a prostředků, tak k takovému posílení dojde. Vámi zveřejněná informace je zkreslená.

Dovolte mi dále sdělit, že vedení FIPO je složeno z kvalifikovaných, spolehlivých a čestných důstojníků, kteří se v minulosti osvědčili v boji se zločinem a i v současné době dosahují ve své práci velmi dobrých výsledků. Všichni policisté FIPO, a zejména vedoucí pracovníci útvaru, prošli tím nejpřísnějším výběrovým řízením, jež v Policii ČR dosud nemá obdoby. Skutečně nevím o tom, že by kdokoli z vedoucích důstojníků FIPO byl uveden do rozpaků v souvislosti s možnými změnami ve vedení ministerstva vnitra nebo Policie ČR, a velmi pochybuji, že by tomu tak bylo. Jsem přesvědčen, že zde důvod k žádným personálním a ani jiným změnám na FIPO v současné době není.

Mám-li pak hovořit o sobě, konstatuji, že je pravdou, že jsem se sešel letos na jaře se Stanislavem Grossem. Tato schůzka však nesměřovala k ovlivnění žádné trestní kauzy a v průběhu schůzky nedošlo k žádnému jednání, které by bylo za hranicí etiky, či dokonce zákona. O uskutečněné schůzce i jejím obsahu jsem informoval svého nadřízeného. Ujišťuji vás, že zde není žádný důvod, proč bych se měl zamýšlet nad svou policejní budoucností.

Dovolte, abych vás závěrem ujistil o tom, že FIPO je policejní jednotkou, která plní své úkoly v souladu se zákony a nikdy nepodléhala a nepodléhá ani nyní žádným politickým zadáním. Na rozdíl od některých jiných útvarů Policie ČR z FIPO nikdy nebyly a nejsou uvolňovány žádné informace z přípravného řízení trestního. Pracovníci FIPO vždy respektovali zákonem stanovenou zásadu, že tyto údaje jsou neveřejné a že jen zákon stanoví, kdo a za jakých podmínek se s těmito údaji smí seznamovat.

pplk. Mgr. Vladimír Zimmel, ředitel FIPO

Ani omyl, ani pokušení

Jsem jednou z postižených, o nichž píšete (Prolomený Telecom, Respekt č. 31/06). Můj účet dosáhl právě před rokem výše necelých 5 tisíc, odvolací řízení stále probíhá. Český telekomunikační úřad vyhověl mé námitce, Český Telecom (dnes Telefonica) se ale odvolal.

Podvod je ale hrubšího zrna. Nemusíte nikam kliknout, podléhat nabídce či si prohlížet pornostránky. To číslo se přesměruje samo, zkrátka někdo se k vám „vloupá“, aniž byste to vůbec zaznamenali. Není to váš omyl nebo nepozornost. A dokonce nemusíte být ani v daném okamžiku na internetu. Alespoň tak mi to vysvětlili v Českém Telecomu.

Marie Petrová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].