Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Volný obchod je mrtev. Ať žije volný obchod

Jednání WTO skončila neúspěchem a téměř tři sta miliard dolarů vylétlo komínem. Svět váhá kudy dál.

Jednání WTO skončila neúspěchem a téměř tři sta miliard dolarů vylétlo komínem. Svět váhá kudy dál.

Připomíná to tak trochu špatnou detektivku. Našla se mrtvola. V tomto případě zemřela minulé pondělí v Ženevě naděje na další uvolnění světového obchodu. A pozůstalí – Spojené státy, Evropa a velké rozvojové země – se teď dohadují, kdo její smrt zavinil. Navíc hrozí, že svojí hádkou ještě zdemolují celý společný dům. Tedy že přestanou dodržovat pravidla dosud platná v rámci Světové obchodní organizace WTO: mezinárodní obchod se pak zpomalí, a tím dá další ránu globální ekonomice, už tak oslabené rostoucí cenou ropy, a následkem bude hospodářský útlum na celé zeměkouli.

Jednání o uvolnění světového obchodu se zbožím a službami probíhají v rámci takzvaného kola z Dauhá už pět let. Snížení cel a zrušení různých dovozních povolení mělo přinést podle evropského vyjednavače Mandelsona světu 127 miliard dolarů ročně – díky tomu, že by exportéři ušetřili a zákazníci mohli koupit levnější rýži, pšenici, ale třeba i bagry a vodní elektrárny. Světová banka dokonce odhadla celkovou sumu na 287 miliard dolarů. Vydělat měly hlavně rozvojové země – nevládní organizace tvrdily, že úspěšné zakončení rozhovorů může vyvést z pasti chudoby 66 milionů lidí.

Viníci a sabotéři

Za jednoduchou myšlenkou – snížit nebo odstranit cla omezující mezi 149 členy organizace obchod s potravinami, zemědělskými produkty,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].