Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Léto na americké univerzitě

Zelenou má v USA bezpečnostní výzkum. Z toho jsou cítit zbraně a řada vědců s tím nechce mít nic společného. Peníze pak často míří na podprůměrná pracoviště.

Zelenou má v USA bezpečnostní výzkum. Z toho jsou cítit zbraně a řada vědců s tím nechce mít nic společného. Peníze pak často míří na podprůměrná pracoviště. Za dob mých studií bývaly vysokoškolské prázdniny pořádně dlouhé. V létě tradičně přicházela komatózní doba, kdy se studenti rozprchli po brigádách či k vodě a pedagogové si odjeli léčit nervy na chalupy. Takhle jsem alespoň koncem 80. let zažil Karlovu univerzitu a také jsem se podle toho zařídil – nevzpomínám si, že bych kdy v létě vstoupil na půdu své alma mater. Během postgraduálního studia v Akademii věd už se v létě zašívalo u rybníka či v horách o poznání hůře. Byť řady vědců o prázdninách vždy citelně prořídly, bádalo se dál a z rozpálené pracovny se člověk šel ochladit maximálně do klimatizované počítačové místnosti (a večer pak na jedno do blízké hospody U Kotíků). Opravdový letní šok jsem ale zažil až během svého prvního pracovního pobytu ve Spojených státech v červenci 1994. Na Kalifornské univerzitě se jelo naplno, slunce neslunce.

Proč je v létě na univerzitách v USA živěji než u nás? Americký univerzitní profesor si na začátku své kariéry vydělá kolem čtyř až pěti tisíc dolarů měsíčně. Během let, podle toho, jak je úspěšný, i dvoj- či trojnásobek této částky. Je v tom ale jeden háček. Profesoři jsou v USA placeni za učení, a protože v létě výuka neprobíhá, nedostávají od univerzity tři měsíce plat. Nic jim nebrání v létě sedět doma a žít z podstaty, přesto to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].