Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Letní románek ODS

Nová Evropa vzniká v Praze a Londýně. Dítě se narodí až za tři roky, ale okolnosti početí byly dramatické.

Nová Evropa vzniká v Praze a Londýně. Dítě se narodí až za tři roky, ale okolnosti početí byly dramatické. Nejdříve se spolu totiž v obou hlavních městech utkali stoupenci vášně s těmi, kdo dávají přednost partnerství z rozumu. Odložení vzniku společného poslaneckého klubu ODS a britských konzervativců na rok 2009 znamená, že vyhráli ti druzí.

Neztratit se v tlačenici

Nejdřív přiletěl šéf britských konzervativců David Cameron koncem června inkognito do Prahy. Potom odletěl uprostřed rozjetých povolebních jednání Mirek Topolánek do Londýna. Výsledkem bylo stručné prohlášení, že v roce 2009 vznikne nová frakce Evropského parlamentu. Nevíme, jak se bude jmenovat. Nevíme, kdo bude jejím členem. Není vlastně ani jisté, jestli doopravdy vznikne. Ale důležitá může být natolik, že přesáhne hranice Evropy. O její založení se už zajímá i možný americký prezidentský kandidát John McCain nebo bývalý prezident George Bush starší.

Europoslanci ODS jsou totiž nešťastní v poslaneckém klubu evropských lidovců (EPP-ED), ke kterému jsou spolu s britskými konzervativci přidruženi a tvoří tu spolu onu skupinu Evropských demokratů za pomlčkou. Přidružený status napovídá, že se s většinou klubu úplně neshodují – nechtějí federalizovanou Evropu, nechtějí ústavu, nechtějí sociálně tržní hospodářství. Místo toho si představují Evropskou unii založenou na spolupráci národních států, na ústavu se jejich názory různí a z přívlastku „sociální“ dostávají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].