Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Gore vábí Ameriku

Amerika sleduje jeden z nejpodivuhodnějších comebacků posledních let. Vrátil se Al Gore.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Amerika sleduje jeden z nejpodivuhodnějších comebacků posledních let. Vrátil se Al Gore. Bývalý viceprezident Billa Clintona a smutný hrdina souboje s Georgem Bushem z podzimu 2000. Gore, jehož bitvu o prezidentský úřad tehdy rozhodl až Nejvyšší soud, teď ovšem neútočí jako politik. Do boje táhne jako ekolog varující před hrozbou a možným katastrofálním dopadem globálních klimatických změn. A Amerika – a možná ještě více okolní svět – jen tiše žasne. Goreův naléhavý apel totiž mezi jeho spoluobčany skutečně probudil zájem o problémy zahřívající se planety Země.

Vlivný světoobčan

Týdeník Newsweek ve svém nedávném vydání, v němž se věnoval filantropii v USA, zařadil Ala Gorea do dvacítky nejvýznamnějších Američanů, kteří podle magazínu v současnosti nejvíce přispívají k obecnému dobru společnosti. Časopis Time zase nedlouho předtím Gorea zahrnul mezi stovku nejvlivnějších osobností světa.

Důvodem všeho pozdvižení je celovečerní dokument Nepohodlná pravda, v kterém Gore shrnul svůj dlouhodobý zájem o problematiku globálního klimatu. Na první pohled to může znít jako „perfektní“ spojení dvou pro Američany docela nudných elementů: politika Gorea, jak si jej pamatujeme z jeho prezidentské kampaně v roce 2000, tedy jako tak trochu nezáživného, koženého patrona, který nedokázal přesvědčivě prodat své vize, a ekologie, což je téma, pro které bylo možné v USA…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].