Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Asad mezi izolací a kalkulem

Bude do války mezi Izraelem a Hizballáhem zatažena Sýrie? Sýrie je skutečně řazena do protiizraelské osy Teherán–Damašek–Hizballáh, zodpovědné za cestu k současné krizi.

Fotografie: Kde vzít prestiž Hasana Nasralláha? Bašár Asad ji nemá, ač všudypřítomně shlíží na Damašek i jeho taxíky. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Kde vzít prestiž Hasana Nasralláha? Bašár Asad ji nemá, ač všudypřítomně shlíží na Damašek i jeho taxíky. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Bude do války mezi Izraelem a Hizballáhem zatažena Sýrie? Sýrie je skutečně řazena do protiizraelské osy Teherán–Damašek–Hizballáh, zodpovědné za cestu k současné krizi. Jenže reálná situace je složitější: Damašek ztratil hodně přímého vlivu v Libanonu nejenom loni stažením své armády. Sýrie se propadá do izolace již posledních šest let. Prezident Bašár Asad se soustředí na upevnění režimu, který prochází hned třemi změnami: ekonomickou, politickou a na mezinárodním poli. V poslední době se mění i vztah k Hizballáhu a Íránu.

Schválil Damašek plánovaný únos izraelských vojáků milicemi Hizballáhu? Názory se rozcházejí, nikdo ale nevěří, že hnutí Hasana Nasralláha a jeho patroni očekávali tak intenzivní reakci Izraele. Sýrie měla velký vliv na Hizballáh do dubna 2005, kdy Libanon ovládalo 14 tisíc syrských vojáků a nesčetní tajní. Ale již po smrti Háfize Asada v roce 2000 se syrská pozice v této zemi začala měnit. Bašár musel pro převzetí úřadu moc v rámci režimu teprve získat. Byl-li šéf Hizballáhu jednoznačně klientem Asada seniora, Bašárovi se stal – podle profesora Ejala Zissera z Tel Avivu – po izraelském stažení z Libanonu naopak mentorem: Sýrii tak pokryly plakáty Bašára stojícího mezi otcem a Nasralláhem. Tato změna nepodtrhuje ani tak propojení Sýrie a Hizballáhu jako spíše potřebu slabého prezidenta sdílet Nasralláhovu prestiž.

Damašské jaro odkvetlo

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].