Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Američané v Údolí vlků

Píše se rok 2007. Mezi tureckými a americkými jednotkami v severním Iráku propukají ozbrojené střety, jež přerůstají ve válku.

Píše se rok 2007. Mezi tureckými a americkými jednotkami v severním Iráku propukají ozbrojené střety, jež přerůstají ve válku. USA podnikají nálet na Ankaru a Istanbul a obě města jsou zničena. Turecko se zdá být poraženo. Mezitím se však podaří tureckému agentovi, který byl vyslán do USA, propašovat do Washingtonu dva kufříky s nukleárními zbraněmi. Jeden z nich vybuchne a totálně zničí metropoli USA. Turecká republika je tak zachráněna před útokem imperialistických Spojených států. Tato zápletka je podstatou knihy, kterou napsali dva turečtí studenti a v posledních měsících se stala trhákem. V zemi, kde přes 80 % obyvatel věří, že prezident George Bush je hrozbou míru, a kde je mnoho lidí přesvědčeno, že americká administrativa způsobila v prosinci 2004 zničující vlnu tsunami v jihovýchodní Asii, protože testovala svou novou zbraň hromadného ničení.

V USA se zase objevil ve známém televizním seriálu „24“ Turek jako terorista ohrožující americkou bezpečnost. Obava Američanů z islamistického terorismu, turecká záliba v konspiračních teoriích a antiamerikanismus jsou však jen zástěrkou mnohem hlubšího fenoménu. Tím je výrazné ochlazení vztahů mezi tradičními spojenci USA a Tureckem. Přitom je vztah obou zemí velmi důležitý pro budoucnost Iráku i pro vývoj dialogu s Íránem o jeho nukleárním programu. Jeho nejkonkrétnější rovinu teď ukázala americká podpora Izraeli v jeho odvetě vůči Hizballáhu v jižním Libanonu. Když může hranice překročit Izrael,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].