Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zprávy jako anketa a vzduchoprázdno

Češi nechtějí americké základny, oznámila MFD na základě průzkumu. Překvapivá zpráva, nebo manipulace?

Češi nechtějí americké základny, oznámila MFD na základě průzkumu. Překvapivá zpráva, nebo manipulace?

Titulní strana MFD přinesla závažné sdělení: „Základnu USA odmítá 83 procent Čechů.“ Jenže teprve na třetí straně se dozvíme, že v rámci rychlého průzkumu firmy Median bylo dotázáno jen 354 respondentů, což představuje statistickou chybu šest procent. Ale chyba prudce narůstá, jsou-li lidé dotazováni na složitý problém příliš jednoduchou otázkou jako v tomto případě: Chceme základny USA? U složitých problémů je třeba klást řadu podotázek a teprve poté žádat shrnující odpověď.

Takovýto článek v nejčtenějších novinách (MF Dnes denně čte přes milion lidí) vytváří falešné převažující mínění a snižuje laťku komunikace, to znamená, že přemýšlivější a vzdělanější lidi odnaučuje brát výsledky průzkumů vážně.

Ukazuje to obecný problém našich médií: zevrubnou analýzu nahrazuje v novinách rádoby veřejné mínění, plně pojištěné názory, za které redakce nepřijímá žádnou odpovědnost. Ta je distribuována na příslušnou agenturu, která je na některé z dalších stránek vytištěná petitem.

Vytrhané věty

Tento přístup je výsledkem pohodlnosti a způsobený strachem sám si něco myslet. Redakce se schovává za masu, za algoritmy masového mínění a vkusu. Google a Wikipedia či Median jsou dle expertů těmi fetiši nové změny. Mínění masy se stává základním mustrem naší doby. Počítačový expert a spisovatel Jaron Lanier proto hovoří v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].