Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vzhůru k předčasným volbám

Horkem se tetelící vzduch na jihu Čech tu a tam rozčísne zpocený cyklista a rybníky se třpytí, jen do nich skočit. Právě tady se urodil letošní pat – k Jihočeskému kraji byly losem připočítány hlasy krajanů v cizině a trojkoalice zde díky nim získala „vyrovnávací“ stý mandát.

Fotografie: Boss je boss – a vždycky ví, co dělá. (Krejča – vlevo – a Kratochvíle) • Autor: Respekt
Fotografie: Boss je boss – a vždycky ví, co dělá. (Krejča – vlevo – a Kratochvíle) • Autor: Respekt

Horkem se tetelící vzduch na jihu Čech tu a tam rozčísne zpocený cyklista a rybníky se třpytí, jen do nich skočit. Právě tady se urodil letošní pat – k Jihočeskému kraji byly losem připočítány hlasy krajanů v cizině a trojkoalice zde díky nim získala „vyrovnávací“ stý mandát. Jeli jsme se podívat, jak se na složitá povolební jednání, která po pátečním krachu čtvrtého pokusu zvolit vedení sněmovny vstupují do sedmého týdne, dívají místní politici ODS a ČSSD a jaká řešení svým vyjednávačům doporučují.

Velká koalice? Nikdy!

V kanceláři píseckého starosty se na návštěvníka šklebí obrovská rudo-černá démonická hlava mžourající na svět prázdnými bílými očními důlky. Je to dar od japonského architekta, který Píseckým navrhl golfové hřiště, a když se prý démonovi oči domalují speciální barvou, splní jakékoli přání. Možná je teď ten správný čas to kouzlo vyzkoušet, ale starosta a předseda píseckých občanských demokratů Luboš Průša (39) se nad tím usmívá: ze zaseknuté situace podle něj ODS nepomohou ani čáry japonského démona, ani velká koalice či další opoziční smlouva, ale jen a jen předčasné volby.

Politici ODS na jihu Čech pokojně vládnou na svých starobylých, pečlivě zrekonstruovaných radnicích, pozorně sledují vyjednávání svých špiček a pochvalují si, že se víc než kdy předtím dbá na názory oblastních lídrů. „Jsem v ODS od roku 1993, zažil jsem několik parlamentních voleb a je to poprvé, kdy šéf strany, která sestavuje vládu, si opakovaně zve na schůzky svoje regionální politiky,“ říká šéf českobudějovické organizace a první náměstek radnice Juraj Thoma. Komunikace není jediné, čeho si Jihočeši všimli – na jednání o koalici s lidovci a Zelenými je prý vidět proměna, jakou ODS prošla. „Politická kultura pokročila a ODS má poměrně velký koaliční potenciál, to je pokrok,“ říká písecký starosta.

V debatě o východisku zde zní něco podobného jako z ostatních regionů, snad s výjimkou Prahy – velká koalice ne, předčasné volby ano. Jihočeští starostové si neumějí představit, jak by spojení s ČSSD obhajovali před voliči, které budou za pár týdnů přesvědčovat, aby je volili v senátních a komunálních volbách. „Teď jsme v hlasování získali vedle pravověrných ódéesáků také protestní hlasy a do určité míry jsme spojili střed a pravici. Spoluprací s ČSSD bychom ty hlasy zase ztratili,“ říká Průša. Jihočeská organizace občanských demokratů se jako celek zatím nedohodla na jednom jasném stanovisku, jak situaci řešit, nicméně na velké setkání regionů s vedením tento týden její reprezentanti jeden návrh vezou: je třeba ustavit překlenovací vládu, která by změnila volební systém (ne nutně na většinový, ale stačí lichý počet poslanců nebo italská většinová prémie), a vyhlásit předčasné volby. „Neumím si představit jiný postup,“ říká strakonický starosta Pavel Vondrys.

Paroubek to zařídí

O patnáct kilometrů od Písku na sever právě poslanec a předseda písecké organizace ČSSD Karel Kratochvíle a jeho kolega a šéf klubu krajských zastupitelů Miroslav Krejča na zahrádce Pivovarského domu pod zvíkovským hradem popíjejí kafe. Opálený poslanec v šortkách ukazuje včelí bodnutí, která utržil, když z úlu na chalupě vybíral med. Na mobilu mu zapípá textová zpráva, že premiér Paroubek podá v pondělí demisi a do boje o sněmovnu jde sám Lubomír Zaorálek, který má jistou většinu. „Takže budu konečně moci odjet na dovolenou,“ oddychne si Kratochvíle. Ve středu odpoledne to tak ještě skutečně vypadalo.

Jihočeští sociální demokraté se kvůli povolební situaci speciálně nescházeli, stačila běžná schůze, kde se „tak nějak trochu vyjádřili“. A to? „Dala se podpora Paroubkovým činům,“ sděluje šéf píseckých sociálních demokratů. Touhu zasahovat do jednání nemají. Ostatně ani na sobotním jednání širšího vedení ČSSD nebylo v plánu o povolební taktice mluvit, sociální demokraty dnes víc trápí blížící se senátní a komunální volby. „Hlavní vyjednávač má tu odpovědnost, musí se rozhodnout sám,“ říká Krejča. „Ale kdyby se našim něco nelíbilo, tak se ozvou.“ Sami ale působí bezradně při otázkách, co by tedy měla sociální demokracie dělat – hodinový rozhovor se jen hemží větami typu „je třeba rozumně si promluvit a dát argumenty na stůl“, „je třeba politiku odideologizovat a být racionální“ a „jsme lidi a dohodneme se“. A co ta originální řešení, která má prý Jiří Paroubek v rukávu? „Ty vám nepovíme, protože je taky nevíme,“ krčí rameny jihočeští lídři ČSSD. „Paroubek má dobré poradce, vytáhl stranu z bahna a všechno, co dělá, dělá pro ni. Důvěru má absolutní.“ Důvěra se projevuje třeba tak, že všichni – a zdá se, že upřímně – věří tomu, že kdyby dostal příležitost sestavit vládu, tak většinu sežene. Takže by měl dostat šanci kabinet dát dohromady. Ta slova slyšíme i v cukrárně Viola v Blatné, kam za námi z domova přijel na kole kolega Václav Novák, předseda ČSSD na Strakonicku. „Když Paroubek řekl,, že má 102, tak je má,“ říká Novák. „Já jsem měl hodně rád Špidlu, ale on se pak zkazil, protože dělal moc kompromisů. Paroubek neustupuje.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 30/2006 pod titulkem Vzhůru k předčasným volbám