Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

V Šindelové na Sokolovsku v noci mrzlo. Šéfové parlamentních stran se znovu nedohodli, kdo bude předsedou sněmovny. Na tuzemských dálnicích začala výstavba 178 mýtných bran.
Štve mě, že se to stalo. Zapomněl jsem se a slibuji, že už se to nebude opakovat, prohlásil policejní prezident Vladislav Husák poté, co jej novináři Mladé fronty Dnes přistihli, jak v obci při běžné ranní cestě do práce překročil rychlost o dvacet a na dálnici dokonce o šedesát kilometrů v hodině, za což by podle nových pravidel přišel okamžitě o řidičák.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Začala evakuace českých občanů z válčícího Libanonu. Pětiletý ryzák Darsalam z mostecké stáje ukončil kvůli problémům se šlachou závodní kariéru. V Šindelové na Sokolovsku v noci mrzlo. Šéfové parlamentních stran se znovu nedohodli, kdo bude předsedou sněmovny. Na tuzemských dálnicích začala výstavba 178 mýtných bran. Štve mě, že se to stalo. Zapomněl jsem se a slibuji, že už se to nebude opakovat, prohlásil policejní prezident Vladislav Husák poté, co jej novináři Mladé fronty Dnes přistihli, jak v obci při běžné ranní cestě do práce překročil rychlost o dvacet a na dálnici dokonce o šedesát kilometrů v hodině, za což by podle nových pravidel přišel okamžitě o řidičák; Husák, který si nedávno v tisku stěžoval na „agresivitu a nulovou úctu k zákonu“ u českých řidičů, současně s přiznáním odmítl výzvy k odstoupení z funkce a jeho nadřízený ministr vnitra František Bublan jej odmítl odvolat s tím, že po „chlapském přiznání“ se policejní funkcionář z místa nevyhazuje. V pražském centru se zřítila část rekonstruovaného domu U Myšáka. Američtí experti hledající nejvhodnější místo pro evropskou raketovou základnu USA si prohlédli vojenský prostor Libavá. Nastala vedra. Teploty se vyšplhaly nad pětatřicet stupňů Celsia. „Horko má na svědomí nebývalou sérii sebevražd,“ oznámila svým čtenářům Mladá fronta Dnes. Pro podezření z korupce zrušilo policejní prezídium už uzavřenou soutěž na dodávku šesti tisíc pouzder pro policejní pistole. V trojské zoo otevřeli sysliéru. Jakákoli strategie podpory demokracie, která nebude zahrnovat hodnověrnou a udržitelnou strategii nálezu alternativ k ropě, je odsouzena k zániku; efektivním idealistou podporujícím demokracii může dnes být jen ten, kdo je zároveň efektivním energetickým environmentalistou, napsal v Hospodářských novinách komentátor listu New York Times Thomas Friedman.

Počet českých obcí připojených na bezdrátovou síť internetu vzrostl na 4265, tedy zhruba dvě třetiny z celkového počtu. Ve Státní opeře zpívala Suzanne Vega. Básník Vít Kremlička četl na Letní filmové škole v Uherském Hradišti povídky Kena Saro-Wiwy, nigerijského spisovatele a novináře, který během 90. let bojoval ve své domovině proti drancování ropných těžařů z firmy Shell, za což ho zkorumpovaná nigerijská vláda obvinila z „velezrady“ a v prosinci 1995 dala popravit. Vzrostly ceny bytů. Soudcovská unie oznámila, že kvůli formálním chybám v žalobě nejmenovaného občana odmítl tuzemský soud rozřešit otázku, zda existuje Bůh, nebo ne. Špidla vyhrál, pleny nepodraží! ohodnotily Hospodářské noviny titulkem skutečnost, že Evropská komise sice formálně začala stíhat Česko za jeho neochotu zařadit na svém území dětské pleny do celoevropsky platné vyšší daňové sazby, ale současně Praze dovolila nižší cenu nechat beze změny a sama zahájila práci na změně celoevropské sazby na nižší. Špidla neubránil levné plenky, komentovaly titulkem stejnou situaci Lidové noviny. Sinéad O’Connor zrušila ze zdravotních důvodů svůj koncert v pražské Stromovce. Milionová dražba obrazu Gabriele Münterové zakončila pražskou aukční sezónu. Mongolsko oslavilo 800 let samostatné existence. V Sazka Aréně hrál Eric Clapton. Noviny přinesly zprávu, že v phnompenhské vězeňské nemocnici zemřel Ta Mok, jeden z nejstrašnějších zabijáků minulého století, generál Rudých Khmerů, za jejichž komunistického režimu zahynuly v Kambodži před třiceti lety zhruba dva miliony lidí. V Polné slavnostně otevřeli rekreační areál na břehu tamního rybníka Peklo. Indická Ashok Leyland koupila letňanskou automobilku Avia. Britská nezávislá organizace New Economics Foundation zveřejnila zprávu, že 18. července tohoto roku překročila česká spotřeba obnovitelné možnosti svých domácích přírodních zdrojů a další měsíce do konce roku už de facto žije na „ekologický dluh“ zbytku světa; lidstvo celkově pak do letošního života na „ekologický dluh“ podle britské nadace vkročí počátkem října. Šéfem poradců odcházejícího premiéra Paroubka se stal Tvrdík. Udělali jste velký pokrok… Pomalu nás dohoníte, odpověděla nová velvyslankyně komunistické Číny Chuo Jü-čen na otázku deníku Právo „Do Prahy se vracíte po pětileté přestávce. Překvapila vás nějaká změna?“. Mladí čeští dirigenti odjeli do Londýna na festival Mostly Mozart.

Anglický překlad zde

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 30/2006 pod titulkem Minulý týden