Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Janukovyč vstává z mrtvých

Bude Ukrajina oranžová, nebo oranžovo-modrá? Bude spolu tandem Juščenko-Janukovyč zápolit i dlouho po „oranžové revoluci“ jako prezident a premiér?

Bude Ukrajina oranžová, nebo oranžovo-modrá? Bude spolu tandem Juščenko-Janukovyč zápolit i dlouho po „oranžové revoluci“ jako prezident a premiér? Tady nejde jen o symboly. Ta otázka má aktuální a hluboký význam už proto, že loňská reforma změnila Ukrajinu z prezidentského modelu na parlamentní republiku a předseda vlády se stane skutečnou hlavou výkonné moci. Jenže byť měli někdejší oranžisté po březnových volbách čtyři měsíce na to, aby se dohodli na životaschopné vládě, reálný výsledek nahrává modrým, tedy proruské partě Viktora Janukovyče. Tak vyznívá hlavní poselství z Kyjeva horkých letních dnů. Jak se to mohlo stát?

Když Julie řekne ne

Po březnových volbách do Nejvyšší Rady Ukrajiny vypadala budoucnost „oranžového týmu“ docela nadějně. Dohromady totiž obsadil 242 z 450 křesel a brzy se začala vyjednávat koaliční smlouva mezi Blokem Julie Tymošenkové (129 poslanců), stranou Naše Ukrajina Viktora Juščenka (80) a Socialistickou stranou Alexandra Moroze (33). Nakonec však vzájemné rozpory a ambice zvítězily nad snahou o zachování „oranžových“ ideálů. Kdo za to může nejvíce?

Naše Ukrajina viní z debaklu jednání především lídra socialistů Moroze. Prý chtěl příliš moc, konkrétně křeslo předsedy sněmovny, ačkoli na to neměl z hlediska počtu svých poslanců nárok. Juščenkovci se o totéž křeslo ucházeli jako druhá největší koaliční strana, post premiéra by připadl Julii Tymošenkové.

Jenže prezident…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].