Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Do jiné dimenze

Pro Jiřího Paroubka je to silná vyjednávací zbraň vůči menším partajím: Dejte se na naši stranu, nebo změníme volební systém. Zástupci ODS to říkají vznešeněji, ale se stejným významem.

Pro Jiřího Paroubka je to silná vyjednávací zbraň vůči menším partajím: Dejte se na naši stranu, nebo změníme volební systém. Zástupci ODS to říkají vznešeněji, ale se stejným významem. Osobnosti země si stěžují na špatné výsledky voleb a i média volají po změně: pomoci z „patů“ nám prý může jen opravdu pořádný většinový systém, který dá jasného vítěze. Při tom volání nelze nevzpomenout na ty staré zlaté časy, kdy tu vládl zřejmě nejdokonalejší většinový systém vůbec: jedna kandidátka, jeden lístek, 99 procent spořádaných voličů – a už před hlasováním bylo jasné, kdo tu nekomplikovaně bude vládnout dál. Žádné vyjednávání, žádné únavné řeči.

Ale legraci stranou. Politici mají právo na dlouhá jednání, to je holt ta komplikovaná demokracie. Neškodí si ovšem uvědomit, že to také sledují lidé mimo parlament, kteří se ve sporech „oni to blokují“ – „ne, to oni to blokují“ či ve větách ? la „jednání musí být věcná, tak se posuneme do jiné dimenze“ naprosto ztrácejí. Je to výzva i pro média. Takže vzhůru do té jiné dimenze otázek a zpráv, z nichž bude jasné, o co vlastně jde.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].