Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

S klimatem je problém

Zásluhy Václava Cílka o popularizaci vědy jsou jistě nesporné, o to víc pak překvapí způsob, jakým nakládá s klimatologií.

Zásluhy Václava Cílka o popularizaci vědy jsou jistě nesporné, o to víc pak překvapí způsob, jakým nakládá s klimatologií. Jeho článek Až zčerná Arktida (Respekt č. 1/2006) je dalším výsledkem podivné snahy českých neklimatologů: bagatelizovat a karikovat výsledky práce kolegů z jiného vědního oboru. Klimatologové podle Cílka o svém tématu vlastně skoro nic netuší („spolehlivě víme snad jenom to, že časy, ty se mění“) a nedokážou nic pořádného říct ani o vlivu člověka na tento nejvážnější ekologický problém planety. Celou věc může proto jednoduše odbýt mávnutím ruky a jako recept na probíhající změny podnebí doporučit nákup zavařovaček.

Neskládat ruce do klína

Samozřejmě, že skoro žádný vědecký výsledek není na sto procent jistý. Vždy zůstává nějaká míra neurčitosti. Odborníci se proto nesnaží vydat pevný závěr, ale raději tuto nejistotu kvantifikovat. A to naštěstí umějí i klimatologové. Současný vědecký konsenzus (slovy Václava Cílka to, co klimatologie spolehlivě ví), lze shrnout do tří bodů: Země se otepluje, přinejmenším za větší díl tohoto problému může znečištění, a pokud se budou emise skleníkových plynů zvyšovat, také oteplování bude pokračovat. Cílek správně připomíná, že co se naopak ještě příliš neví, je to, jak změny podnebí ovlivní růst hub na Humpolecku. Ale podobně medicína nezná ještě úplně do detailů, jak funguje lidský mozek, a přesto může humpolecký…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].