Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Evropa bez ústavy...

Rakušané překvapili v prvních týdnech svého evropského prezidentství, když se pustili do oživování debaty o evropské ústavě.

Fotografie: Už jsou zase v sobě. (José Barroso) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Už jsou zase v sobě. (José Barroso) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Rakušané překvapili v prvních týdnech svého evropského prezidentství, když se pustili do oživování debaty o evropské ústavě. Kancléř Schüssel prohlásil, že dokument podle jeho názoru není mrtvý, ba právě naopak, nachází se přímo uprostřed schvalovacího procesu. Následovala řada reakcí z různých koutů kontinentu, dokazujících, že ústavní smlouva neztratila nic ze své schopnosti rozdělovat evropské politiky.

Na Schüssela reagovali Nizozemci s tím, že když jednou dokument v referendu zamítli, znamená to, že ho doopravdy nechtějí. Prezident Chirac, jehož Francouzi ústavu také smetli, navrhl vyzobat z textu hrozinky a ty nechat schválit domácími parlamenty. Což obratem vylekalo německou kancléřku Merkelovou, která se chce celou věcí zabývat až v roce 2007, kdy dojde s evropským předsednictvím řada na ni. V tu dobu by se francouzským prezidentem mohl stát Nicolas Sarkozy, který minulý týden navrhl ústavu zkrátit a také poslat do parlamentu.

Trochu v povzdálí probuzené debaty trval na svém předseda Komise Barroso. Ten se bojí nového kola hádek a raději žádá politiky, aby zkoušeli řešit problémy spojené s ekonomikou a nezaměstnaností.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].