Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

Dokáže si český televizní divák představit telenovelu o tom, kterak se tatíček Masaryk poprvé, podruhé či potřetí zamiloval? A také o tom, jak jeho sestřenice pracovala v nevěstinci jako tanečnice a jejího milého zastřelil zlý latifundista?

Fotografie: Krásný princ měl dobrý vkus, který se projevoval také výběrem milenek. Foto archiv J. K. • Autor: Respekt
Fotografie: Krásný princ měl dobrý vkus, který se projevoval také výběrem milenek. Foto archiv J. K. • Autor: Respekt

Dokáže si český televizní divák představit telenovelu o tom, kterak se tatíček Masaryk poprvé, podruhé či potřetí zamiloval? A také o tom, jak jeho sestřenice pracovala v nevěstinci jako tanečnice a jejího milého zastřelil zlý latifundista? Pro brazilského televizního diváka uvyklého permanentní smršti telenovel jsou historické postavy už dávno lidmi z masa a kostí. Není tomu jinak ani s nejmilovanějším brazilským prezidentem s českými kořeny Juscelinem Kubitschekem, o němž se právě v těchto dnech dozvídají z televizních obrazovek díky „minisérii“ – na rozdíl od telenovel se nekonzumuje měsíce, ale jen pár týdnů – nazvané JK (čti Žota Ka).

Je to zkratka a zároveň přezdívka, jíž Brazilci dávají přednost před nevyslovitelným prezidentovým příjmením. JK přivedl do země první zahraniční průmyslové investory, a zejména architekta Oskara Niemeyera, aby uskutečnil dávný sen a postavil Brazílii nové hlavní město. Kubitschek spolu s novou metropolí Brasílií v zemi symbolizuje pokrok, národní hrdost, velkorysost, demokratické zásady a inteligenci. Brazilci ho prostě milují nejen kvůli tomu, že za něj začaly jezdit po rozlehlé zemi první „fuscas“ čili brouci Volkswagen, ale také pro šarm a vkus, s nímž si vybíral milenky.

Češi se také rádi podívají s mísou brambůrků na F. L. Věka, brazilská minisérie má ovšem skutečný „telenovelový“ říz. Kulisy jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].