Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Před 5 lety

Při otočení na třetí prázdninový týden před pěti lety dnes bere nejvíc dech četba o právě uzavřeném případu Heleny Čermákové, nešťastné ženy, která v opilosti zalehla svou malou dcerku a stala se veřejným nepřítelem č. 1.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Při otočení na třetí prázdninový týden před pěti lety dnes bere nejvíc dech četba o právě uzavřeném případu Heleny Čermákové, nešťastné ženy, která v opilosti zalehla svou malou dcerku a stala se veřejným nepřítelem č. 1. „Přístup policistů k osamělé matce zemřelého dítěte během vyšetřování přesáhl všechny myslitelné meze slušnosti,“ komentoval tehdy tragédii Respekt. „Člověk by si myslel, že proti chrabrým vyšetřovatelům stál nebezpečný nájemný vrah či podvodník s vlivnými kontakty, kterého je třeba zlomit. Ale kdepak – právě v podobných případech ctí zdejší policie presumpci neviny a mlčí jako hrob. V Heleně Čermákové ovšem vycítila snadný terč, na který se může bez rizika vytahovat: výslechy probíhaly takřka v přímém přenosu a měly úspěch – zdeptaná matka napřed vyskočila z okna a pak pěkně vypovídala. Uvidíme, zda policie přísnou praxi předvede i tam, kde by to nebylo od věci – třeba při vyšetřování ministerských autonehod či podvodů ve stranických financích.

Druhou kapitolou je výkon médií: i ta seriózní bez zábran přijala policejní provokaci za svou. Deník Právo tituloval paní Čermákovou (která je obviněna z nedbalostního ublížení na zdraví) jako ,vražedkyni‘, zatímco televize Nova a internetový deník iDnes vynikly v nechutnosti nabídkou videozáznamu ze sebevražedného skoku.“

Přešlo moře času, ale Helena Čermáková novinářům dál nedá spát. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].