Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dobrá zpráva z kina

Distribuce filmů v Česku zaznamenává zásadní změny k lepšímu. Diváci se mohou radovat. Hollywoodští distributoři ve snaze bránit se pirátským kopiím svých filmů uvádějí v České republice premiéry takřka ve stejný den jako v jiných částech světa.

Distribuce filmů v Česku zaznamenává zásadní změny k lepšímu.

Diváci se mohou radovat. Hollywoodští distributoři ve snaze bránit se pirátským kopiím svých filmů uvádějí v České republice premiéry takřka ve stejný den jako v jiných částech světa. Menší distributoři hledají zajímavé filmy na festivalech, a tak se na jejich hity už nemusí čekat třeba rok jako v minulosti. Konkurence mezi distributory zesiluje a do toho letos rapidně vzrostla návštěvnost kin. Co z toho všeho vyplývá? Zvýší se kvalita filmů nabízených v Česku? Při pohledu na plán chystaných premiér se zdá, že ano.

Kde jsou limity

Letos na trh vstoupily dvě nové společnosti spojené s konkrétními kiny – Aerofilms (pražská kina Aero a Světozor) a Palace Picture (síť multiplexů Palace Cinema) –, které přinesly zajímavé filmy jako Dobrou noc a hodně štěstí, Kachní sezona, Luk a Samaritánka. Změny nastaly také u Asociace českých filmových klubů, která neváhala zakoupit německý nízkorozpočtový film A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu o životě Boženy Němcové. Směrem k aktuálnějšímu dění ve světě se posunuly i aktivity Národního filmového archivu. Do nového roku navíc vstoupila razantně společnost Falcon: v jeho polovině vykazuje několikanásobně větší zisky než loni a nedávno se také dohodla na spolupráci se společností HCE, jež zastupuje třeba filmy Pedra Almodóvara nebo Krajinu přílivu Terryho Gilliama.

Zvyšující se nabídka ale sama o sobě neodstraní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].