Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Utajený vládce českého sněmu

Kancléř Poslanecké sněmovny Petr Kynštetr přežil všechny politické turbulence a šest šéfů. Teď se o tomto mocném úředníkovi začalo znovu mluvit.

Fotografie: Petr Kynštetr: „Dělám to dobře.“ • Autor: Respekt
Fotografie: Petr Kynštetr: „Dělám to dobře.“ • Autor: Respekt

V útrobách malostranských paláců sídlí vlivný muž, kterého nikdo nezná, zato on ze svého úkrytu vidí, kde se co šustne. Kancléř Poslanecké sněmovny Petr Kynštetr přežil všechny politické turbulence a šest šéfů. Teď se o tomto mocném úředníkovi začalo znovu mluvit. To když si sněmovna připsala na konto další podezřelé rozdávání veřejných peněz (viz box), pod nímž bude stát Kynštetrův podpis.

A k čemu vám to je?

Větší pozornost médií nese hladce oholený muž s chladně modrýma očima velmi nelibě. Tak nelibě, že v otevřených zdrojích nelze najít jediný kancléřův životopis a stručných rozhovorů poskytl za bezmála dvacetiletou kariéru všehovšudy pět. Opravdu málo na muže, který řídí téměř čtyřsethlavý tým zaměstnanců sněmovny, jmenuje tajemníky komisí a výborů, má přístup na všechna jednání sněmovny a jejích orgánů, je odpovědný za hospodaření dolní komory, jeho jméno stojí na všech smlouvách o veřejných zakázkách.

„To bude nějaká likvidační akce?“ vypálí kancléř hned v první větě, když přicházíme do jeho kanceláře na domluvený rozhovor a poklepe prstem na seznam předem vyžádaných otázek. „K čemu vám je, kdy a kde jsem se narodil?“ ptá se a jeho popuzená nálada se nezmění po celý zbytek krátké konverzace. Přesto se nakonec dozvíme například to, že po VŠE Kynštetr „studoval řádnou vědeckou aspiranturu v oboru ekonomie“ na Ekonomickém ústavu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].