Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Ten strom se jmenoval Karel III., měřil třicet metrů, a když se řítil k zemi, drtil pod sebou vše, na co narazil, mohl pod ním stát kdokoli, skupinka dětí nebo třeba právě vy. Tenkrát před třemi lety měl ale tu smůlu jen Malcom Tuffin, anglický turista.

Ten strom se jmenoval Karel III., měřil třicet metrů, a když se řítil k zemi, drtil pod sebou vše, na co narazil, mohl pod ním stát kdokoli, skupinka dětí nebo třeba právě vy. Tenkrát před třemi lety měl ale tu smůlu jen Malcom Tuffin, anglický turista, kterého padající obr přivezený sem na ozdobu vánočních trhů zmrzačil na Staroměstském náměstí. Už i soud mu teď dal za pravdu, že má nárok na odškodné 2,5 milionu korun. Polovinu částky by měl dát pražský magistrát, polovinu firma pořádající trhy. Happy end se ale odkládá.

V Praze vrcholí sezona. Vedrem rozpálená metropole praská ve švech pod náporem turistů. Třeba loni jich tu byly skoro čtyři miliony a nechali tu 110 miliard korun. Praha se samozřejmě o tuto přízeň snaží a nové návštěvníky do města láká. Vábení vyslyšel i Malcom Tuffin. Přiletěl do české metropole na Vánoce 2003. A ani si pobytu nestačil užít, když na něj v centru Prahy spadl vánoční strom. Což mu změnilo život. Se zlomeninou obou stehenních kostí a se zraněnou páteří strávil půl roku na vozíku a dodnes se pohybuje jen za pomoci hole. Když se dal trochu dohromady zahájil, spor o odškodné. Ale zjistil, že za jeho zranění nemůže nikdo jiný než „příliš křehké dřevo stromu, což nikdo nemohl dopředu poznat“ – jak po měsících práce vyšetřila policie. Město nabídlo zraněnému turistovi 400 tisíc odškodného – alespoň to tvrdí, ale pan Tuffin zase trvá na tom, že nikdy žádnou oficiální nabídku ani omluvu nedostal.

Tahanici měl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].