Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Někdy soudcům chybí selský rozum

Jaromír Jirsa (40) se narodil v Praze, kde také vystudoval Právnickou fakultu UK. U soudu pracuje od ledna 1990. Je místopředsedou Obvodního soudu pro Prahu 1 (od roku 1999) a už druhé období prezidentem Soudcovské unie ČR, jediného stavovského sdružení soudců v Česku.

Fotografie: Jaromír Jirsa • Autor: Respekt
Fotografie: Jaromír Jirsa • Autor: Respekt

Jaromír Jirsa(40) se narodil v Praze, kde také vystudoval Právnickou fakultu UK. U soudu pracuje od ledna 1990. Je místopředsedou Obvodního soudu pro Prahu 1 (od roku 1999) a už druhé období prezidentem Soudcovské unie ČR, jediného stavovského sdružení soudců v Česku.

Jak byste krátce charakterizoval stav české justice?

Nedávno byla v práci se mnou dcera, kreslila si a já pracoval. Když jsme šli domů, zeptal jsem se jí: Emičko, co bys mi řekla, kdybych se tě zeptal, co vlastně dělám? „Ty pořád bereš do ruky nějaké papíry a dáváš je jinam,“ řekla. Šestileté dítě pojmenovalo docela přesně, jak to s českou justicí bohužel je: papírování je na prvním místě, souzení až na tom druhém.

Václav Klaus nedávno varoval občany před diktaturou soudců. Existuje hrozba „soudcovského státu“?

Soudcům rozhodně nejde o politickou moc. Kdybyste před 99 % soudců v ČR řekl, že mají vládnout, dostanou kopřivku. Ale je pravda, že počet kauz, které soudy vyřizují, je stále vyšší a soudy zasahují čím dál víc do dalších a dalších oblastí lidského života, kam donedávna nezasahovaly.

Například?

Jako příklad bych uvedl správní soudnictví, ve kterém je možno přezkoumávat skoro každé úřední rozhodnutí, od katastrálního úřadu až po pohřební ústav. Téměř každý konflikt končí slovy: nechť…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].