Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Znát historii vlastní rodiny

Rakouský spisovatel Martin Pollack se živí jako spisovatel na volné noze a překladatel z polštiny. Je autorem řady knih, z nichž připomeňme alespoň jednu z nejpůsobivějších knih rakouské literatury poslední doby Der Tote im Bunker. Bericht über meinen Vater (Mrtvý v bunkru. Zpráva o mém otci, 2004).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Rakouský spisovatel Martin Pollack se narodil v roce 1944 v Bad Hallu (Horní Rakousy). Vystudoval slavistiku a východoevropské dějiny ve Vídni a ve Varšavě. Do roku 1988 byl redaktorem týdeníku Der Spiegel, od té doby se živí jako spisovatel na volné noze a překladatel z polštiny (mj. získal rakouskou státní cenu za literární překlad z r. 2003). Je autorem řady knih, z nichž připomeňme alespoň: Von Minsk nach Manhattan, Polnische Reportagen (2006) a jednu z nejpůsobivějších knih rakouské literatury poslední doby Der Tote im Bunker. Bericht über meinen Vater (Mrtvý v bunkru. Zpráva o mém otci, 2004). Martin Pollack žije ve Vídni a Stegersbachu.

Jakou pověst mají v Rakousku Češi?

Obávám se, že se s Čechy u nás spojuje velmi mnoho negativního, a přestože se už dnes známe lépe než dřív, přetrvávají určitá klišé. Přitom oba národy mají společného mnohem víc, než si lidé obvykle myslí. Češi i Rakušané rádi vysedávají po hospodách a kavárnách, přitom jsou pracovití a pilní. V mých očích je jim společný sklon k maloměšťáctví, ale zároveň jsou schopni také velkých kulturních výkonů. Dojímá mě oběma národům společná láska k přírodě, zájem o pěší putování a zahrádkaření…

Jaké záporné vlastnosti nám Rakušané připisují?

Pochopitelně to není tak, že bychom na ulici ve Vídni běžně slýchali, co jsou Češi zač… Díkybohu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].