Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kuvajťanky zvolily muže

Kuvajt. Ten povolil aktivní i pasivní volební právo žen – ovšem v zemi, kde jsou politické strany zakázány a každý kandiduje jen sám za sebe.

A jak je to se ženami přímo v muslimském světě? Něco napověděly čtvrteční volby v Kuvajtu. Počátkem loňského roku, když se zejména pod vlivem událostí v Libanonu hovořilo o revolucích na Blízkém východě, přišla řeč i na Kuvajt. Ten povolil aktivní i pasivní volební právo žen – ovšem v zemi, kde jsou politické strany zakázány a každý kandiduje jen sám za sebe. Výsledek „revolučního“ očekávání můžeme posoudit na základě v pátek zveřejněných výsledků.

Ačkoli ženy představují 57 % z celkem 340 tisíc oprávněných voličů v zemi (též proto, že policisté a vojáci nemají volební právo), mezi 253 kandidáty jich bylo jen 28 – a neprošla ani jedna. Nejúspěšnější z nich, dvaačtyřicetiletá ekonomka Rola Daští, získala jen 1540 hlasů, byť kandidovala v obvodu, kde z 18 700 voličů tvoří plných 62 % ženy. Podle médií je důvodem propadu profesní nezkušenost kandidátek bez zázemí politických stran. Na revoluci si ještě počkáme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 27/2006 pod titulkem Kuvajťanky zvolily muže