Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Jaký byl Vítězslav Jandák ministr?

Bylo sedmiměsíční vládnutí Vítězslava Jandáka na ministerstvu kultury blahodárné, nebo naopak úřad zpustošil? Na tohle téma polemizuje redaktor Respektu Jaroslav Pašmik se spisovatelkou Terezou Brdečkovou.</

Bylo sedmiměsíční vládnutí Vítězslava Jandáka na ministerstvu kultury blahodárné, nebo naopak úřad zpustošil? Na tohle téma polemizuje redaktor Respektu Jaroslav Pašmik se spisovatelkou Terezou Brdečkovou.

Tereza Brdečková se v kulturním komentáři minulého Respektu pěkně obouvá do odcházejícího ministra Vítězslava Jandáka. Jeho úřadování prý bylo „devastující“ a nový ministr by měl vnést do své instituce znovu řád, který tam vybudoval Pavel Dostál. Tereza Brdečková v článku ale neuvádí, v čem vlastně bylo Jandákovo úřadování „devastující“. A je jasné proč: tohle tvrzení je klišé, které ve své absolutnosti zdaleka neplatí.

Fámy a mánie

Řád, jenž Pavel Dostál na ministerstvo vnesl, totiž zůstal téměř nedotčen. Pokud se jím tedy myslí především funkční grantový systému, jímž se rozděluje těch pár milionů, které do kultury doputují ze státního rozpočtu. Hned od začátku Jandákova úřadování panovaly fámy, že nový ministr nezávislé grantové komise zruší a začne miliony pěkně rozdělovat sám svým přátelům. To se ale nestalo. Systém jednak není tak jednoduché zrušit a Jandák se o to ani nepokoušel.

Pokud se „řádem“ myslí organizační struktura úřadu, tak už je to o něco horší. Ministerstvo narostlo o nějaké další sekce, ale o devastaci se dá těžko mluvit. Nejhorší asi je, že Jandák přivedl na úřad několik lidí, jejichž kvalifikací je pouze osobní přátelství a stranická knížka ČSSD (například…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].