Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Čtvrť, kde by chtěli žít všichni

Vedle Ostravy, která teď svěřila americkým finančníkům stavbu nového městského centra na klíč, se proměňuje i Praha – nenápadněji, ale vlastně závratnou rychlostí. Městský střed už se dovalil na Smíchov, smělé plány se promýšlejí v Holešovicích. Nejvíc v kurzu je však dnes Karlín, který se mění doslova každým dnem.

Fotografie: Návod, jak proměnit Bronx v Pátou avenue. Ale pozor na otevřené vikýře! (Karlín 2006) • Autor: Respekt
Fotografie: Návod, jak proměnit Bronx v Pátou avenue. Ale pozor na otevřené vikýře! (Karlín 2006) • Autor: Respekt

Vedle Ostravy, která teď svěřila americkým finančníkům stavbu nového městského centra na klíč, se proměňuje i Praha – nenápadněji, ale vlastně závratnou rychlostí. Městský střed už se dovalil na Smíchov, smělé plány se promýšlejí v Holešovicích. Nejvíc v kurzu je však dnes Karlín, který se mění doslova každým dnem.

Slabost ředitele Miška

Boží oko, nastříkané rukou neznámého sprejera na polozbořenou cihlovou zeď, se odráží na skleněných plochách luxusního kancelářského komplexu naproti. Kousek vedle trčí k nebi torzo obytného domu, který obývají bezdomovci a o pár metrů dál na sebe strhává pozornost seskupení několika vesmírně vyhlížejících bytů – harmonie skla a pravých úhlů. Velkému prostranství pak dominuje starý tovární komín a mohutná na bílo natřená tovární hala. Karlín Studios, hlásá nápis. Do staré fabriky se život po povodních vrátil až minulý rok. Pod rukama dělníků a strojů tu ale nevznikly kanceláře, jak je obvyklé v blízkém okolí. Unikátní industriální prostor ožil uměním. Dobová fabrika byla jen vyklizena, zachovány jsou surové zdi, trámy a schodišťové šachty do horních pater.

Tam nahoře vzniklo vedle sebe šestnáct ateliérů pro zdejší umělce. Skupina výtvarníků se složila a přispěla na nutné stavební úpravy zhruba tři čtvrtě milionem korun. „Je to skvělé. Fungujeme tady jako umělecké komunity jinde ve světě, a navíc je to založené na osobních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].