Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Striptýz pro českou duši

Už brzy se dozvíme něco víc o naší duši – a poděkujeme za to Ostravě. Tedy aspoň pokud má pravdu poučka, která říká, že o duchu doby a společnosti nejlíp vypovídají současné tváře jejích měst. Až dosud jsme se takhle mohli poznávat jen na periferiích či při pohledu na nové stavby ve volných prolukách, teď přichází úžasná chvíle.

Fotografie: Dva soutěžní návrhy: Kudy, prosím, k hypermarketu? - Autor: multi veste, ece • Autor: Respekt
Fotografie: Dva soutěžní návrhy: Kudy, prosím, k hypermarketu? - Autor: multi veste, ece • Autor: Respekt

Už brzy se dozvíme něco víc o naší duši – a poděkujeme za to Ostravě. Tedy aspoň pokud má pravdu poučka, která říká, že o duchu doby a společnosti nejlíp vypovídají současné tváře jejích měst. Až dosud jsme se takhle mohli poznávat jen na periferiích či při pohledu na nové stavby ve volných prolukách, teď přichází úžasná chvíle. Jedno ze zdejších nejzajímavějších měst se chystá vybudovat celé nové centrum. Ostrava je totiž spolu s Berlínem zřejmě jediným velkým městem Evropy, které má ve svém středu volnou plochu. Tento týden se rozhodne, co na ní vyroste.

Karolina na prodej

Když se člověk vydá z Masarykova náměstí v samém centru Ostravy procházkou na jih, zažije po pár minutách chůze zvláštní pocit osamocení. Město jako by někdo uřízl. Před chodcem se do daleka táhne prázdná travnatá pláň, na níž se monumentálně vypíná jediná stavba – torzo bývalé těžební věže koksovny Vítkovice. Tady se v minulém století vyrábělo vítkovické železo, ale pak přišel krach. Po roce 1989 tu vláda utratila dvě miliardy korun za vyčištění otrávené půdy a zbytky bývalých železáren prohlásila za kulturní památku. Jinak nic, pláň Karolina ležela ladem a čekala na svou novou tvář. Ta je teď na spadnutí. Ale spor o ni se vede do poslední chvíle. „V Karolině může dojít k fatální, nenapravitelné chybě,“ komentuje renomovaný architekt Zdeněk Lukeš blížící se rozhodnutí ostravských…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].