Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mauglí v útulku

Byla to šokující zpráva a přinesl ji nejčtenější deník MF Dnes. Policie před krutou matkou zachránila ubohé dítě: pětiletého chlapce s hřívou vlasů do pasu, který „zřejmě nikdy nejedl maso“ a má tělo plné modřin.

Fotografie: Pozor – špatná pověst! (Marcela Rechtaříková s přítelem) • Autor: Respekt
Fotografie: Pozor – špatná pověst! (Marcela Rechtaříková s přítelem) • Autor: Respekt

Byla to šokující zpráva a přinesl ji nejčtenější deník MF Dnes. Policie před krutou matkou zachránila ubohé dítě: pětiletého chlapce s hřívou vlasů do pasu, který „zřejmě nikdy nejedl maso“ a má tělo plné modřin. Bublina ale nepřežila jeden telefonát do dětského útulku, kam policie českého Mauglího převezla. Derek Rechtařík je nakrátko a maso pojídá s radostí. A jeho máma svých pět dětí netýrá, nýbrž miluje a stará se ně. Přesto o ně může přijít. Před soud ji dostala její špatná pověst. A o síle klevet je i následující reportáž.

Maso a vlasy

Sešli jsme se v jedné brněnské kavárně. Tmavovlasá Marcela (35) v usedlých černých šatech mluví tiše a soustředěně. Do Brna se přistěhovala před pár týdny. Předtím se svými pěti dětmi bydlela

v malém moravském městečku Koryčany. „Tohle je Derek,“ ukazuje nám v kavárně fotku, kde je se synkem. Pak z peněženky vytáhne útržek článku Mladé fronty. „Vždyť on nemá dlouhé vlasy a já maso peču. Nejradši má kuřata. Proč si v novinách vymýšlí?“ říká Marcela s jakýmsi mechanickým zoufalstvím, asi protože takhle už se musela obhajovat mnohokrát. „Pokud žijete na malém městě a vyjde o vás takovýhle článek, lidé si na vás do smrti ukazují a smějí se vám,“ říká Marcela.

Novinářka, která zprávu o divochovi Mladé frontě dodala, se za ten malér omlouvá. „Byla to nepřesnost, šum, prostě omyl,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].