Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co se děje ve světě

Poslední román světově nejproslulejšího dánského autora současnosti Petera Hoega vyvolal ve Skandinávii značný rozruch ještě před oficiální premiérou. A to nikoli díky tomu, že v tamních podmínkách se podobná literární událost běžně dostává na titulní strany novin.

Fotografie: Nejtajuplnější dánský spisovatel. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Nejtajuplnější dánský spisovatel. - Autor: EGP • Autor: Respekt

Poslední román světově nejproslulejšího dánského autora současnosti Petera Hoega vyvolal ve Skandinávii značný rozruch ještě před oficiální premiérou. A to nikoli díky tomu, že v tamních podmínkách se podobná literární událost běžně dostává na titulní strany novin. Jistý knihkupec poskytl potajmu Hoegovo zbrusu nové dílo Tichá dívka jedněm novinám a recenze tu vyšla neférově předčasně.

Hoega znají dobře i čeští čtenáři, a to hlavně díky pozoruhodnému románu Cit slečny Smilly pro sníh (1992), který se stal svého času i nejprodávanějším zahraničním titulem roku ve Spojených státech. Napínavá sci-fi detektivka o slečně Smille na stopě vrahů malého chlapce je důmyslnou literární hříčkou, kde nejde ani tolik o vyřešení kriminálního rébusu jako o kritiku západní civilizace. Postava Inuitodánky (tedy společenského outsidera) Smilly je přitom typická i pro ostatní čtyři knihy, které Hoeg v devadesátých letech vydal a z nichž si česky můžeme přečíst dvě, román Představy o dvacátém století a novelistickou sbírku Příběhy jedné noci. Hoegovi protagonisté stojí stranou společnosti nebo rovnou na jejím dně, a vystavují tak na odiv její normalizovanou zvrácenost.

Po světovém úspěchu Smilly dánští kritici Hoega vynášeli do nebes: mimo jiné i za to, že do tamější literatury vrátil velký příběh a starého dobrého vševědoucího vypravěče. Jeho předposlední knihu Žena a opičák ale kritika nemilosrdně popravila.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].