Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Básník chce být prezidentem

Mexiko stojí na křižovatce. Je demokratické, roste a ekonomové si čtou jeho statistiky s hřejivým pocitem uspokojení. Zároveň se z téhož Mexika valí statisíce uprchlíků do Spojených států, na ulicích hlavního města vládne strach z vysoké kriminality a bez úplatků si tu nepořídíte ani cestovní pas.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Mexiko stojí na křižovatce. Je demokratické, roste a ekonomové si čtou jeho statistiky s hřejivým pocitem uspokojení. Zároveň se z téhož Mexika valí statisíce uprchlíků do Spojených států, na ulicích hlavního města vládne strach z vysoké kriminality a bez úplatků si tu nepořídíte ani cestovní pas. Nad tím vším chaosem se vynořuje postava básníka, který slibuje, že lidem vrátí ztracené sny. Možný příští prezident Andrés Manuel López Obrador vzbuzuje veliké naděje a spoustu obav.

Revoluce nutná

Mexiko už více než deset let prožívá dramatické změny. Velký kolos sousedí s jiným gigantem – Spojenými státy. Obě země žijí v těsné symbióze, která se ještě prohloubila v roce 1994, kdy se oba velcí spoluhráči dohodli s Kanadou na vzájemném volném obchodování a propojení ekonomik. Zároveň končila éra Institucionální revoluční strany (PRI), jež vládla bez přerušení dlouhých 71 let a k moci dovedla 12 prezidentů. Poslední z nich, Ernesto Zedillo, vyslyšel neustálé stížnosti opozice i některých proudů ve vlastní straně na nečisté praktiky při volbách a zasloužil se o demokratické volební reformy. Došlo k tzv. „demokratickému přemostění“ špatně maskované diktatury a v roce 2000 vyhrál volby kandidát opozice Vicente Fox. Uprostřed víru změn začala také vycházet hvězda zajímavého muže, jenž se v letošních prezidentských volbách hodlá stát novým prezidentem.

Manuel López…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].