Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Rudyho síla

Nezávislost na dovozu ropy a plynu. Tento slogan může vyhrát americké volby. Dnes už ho nerazí jen environmentalisté či opozice z Demokratické strany, ale i sami republikáni.

Fotografie: Georgi, takhle to nestačí. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Georgi, takhle to nestačí. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Nezávislost na dovozu ropy a plynu. Tento slogan může vyhrát americké volby. Dnes už ho nerazí jen environmentalisté či opozice z Demokratické strany, ale i sami republikáni. Nedávno s ním vyrukoval George Bush a v úterý ho překonal Rudolph Giuliani, bývalý starosta New Yorku. Prohlásil, že nyní stanovený cíl – nezávislost na zahraničních fosilních zdrojích energie – nestačí, že realističtější je spoléhat se na jadernou energii, paliva na bázi lihu či hybridní vozidla a že vládě schází energetická politika.

Na dotaz ohledně globálních klimatických změn pak odpověděl: „Každý akceptuje skutečnost, že se odehrávají a že mají dopad.“ Nemluví do větru. Podle výsledku podzimních kongresových voleb zváží svou kandidaturu na úřad prezidenta v roce 2008. Giuliani si získal proslulost hlavně energií, s níž čelil následkům 11. září 2001 i diagnostikované rakovině. Nyní vrhl svou energii na energii. Uvidíme, co mu to přinese.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].