Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Podjatost soudce Rašíka

Další justiční fígl v procesu s Yektou Uzunoglem ukázal, že kurdský lékař nemá v Česku právo na spravedlnost. Senát Obvodního soudu pro Prahu 4 složený z předsedy Mgr. Vítězslava Rašíka a přísedících Judr. Ireny Nechvátalové a Zuzany Semelové se pro podjatost vylučuje z vykonávání úkonů trestního řízení.

Další justiční fígl v procesu s Yektou Uzunoglem ukázal, že kurdský lékař nemá v Česku právo na spravedlnost.

Senát Obvodního soudu pro Prahu 4 složený z předsedy Mgr. Vítězslava Rašíka a přísedících Judr. Ireny Nechvátalové a Zuzany Semelové se pro podjatost vylučuje z vykonávání úkonů trestního řízení. Oficiální věta psaná právním jazykem opět převrátila život kurdského lékaře Yekty Uzunoglu.

Zpět do bodu nula

Jeho osobní drama započaté před dvanácti lety prokazatelně falešným a zmanipulovaným obviněním z těžkých zločinů jen tak neskončí. Mgr. Rašík a jeho dvě přísedící se zničehonic, po sedm let trvajícím Uzunogluově procesu, rozhodli, že dál pokračovat nebudou. Proti tomuto rozhodnutí není odvolání a pro lékaře se případ vrátil do bodu nula. Tedy k novému procesu, který začne bůhvíkdy a může zase trvat řadu let.

Poslední den jednání. Soudní síň je zaplněna, mezi diváky jsou politické a právní celebrity. Senátoři Jiří Štětina a Karel Schwarzenberg, poslanec Svatopluk Karásek nebo třeba nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. V síni je patrné napětí mezi soudcem a obhájcem Yekty Uzunoglua Vladimírem Jablonským. Jedná se o Gurkana Gonena, což je klíčový svědek případu, který žije dlouhodobě v Česku, ale ani na osmé předvolání se nedostavil ke svědecké výpovědi. „Už vám nikdo nevěří, vážený senáte, že byste byli schopni ho sem dostat, ani česká policie, přitom bydlí pár desítek metrů od její služebny, to je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].