Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Čechy a Moravu zasáhla vlna horka, která svou razancí na hodinu zastavila pražský orloj. Pokračovala jednání Mirka Topolánka, Miroslava Kalouska a Martina Bursíka o sestavení vlády, jejichž výsledkem je, že rozložení křesel v kabinetu má být 9-3-3.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Čechy a Moravu zasáhla vlna horka, která svou razancí na hodinu zastavila pražský orloj. Pokračovala jednání Mirka Topolánka, Miroslava Kalouska a Martina Bursíka o sestavení vlády, jejichž výsledkem je, že rozložení křesel v kabinetu má být 9–3–3. Do Uničova se vrátila na morový sloup Panna Marie. Český premiér Jiří Paroubek vyrazil na Slovensko pomáhat straně Směr ve volební kampani. Jako by se z černého nebe najednou vynořila překrásná kometa, tak popsaly Lidové noviny fenomenální výkon českého reprezentanta Tomáše Rosického během zápasu se Spojenými státy. Radost ale zkalilo zranění Jana Kollera. V Brně začala demolice barokního domu U Sedmi švábů, který měl být vyhlášen kulturní památkou, ale už se to kvůli liknavosti úřadů nestihlo. České aerolinie ohlásily čas šetření. Mobilní operátoři potěšili lidi mířící na dovolenou, protože začali zlevňovat volání ze zahraničí. Policie stáhla měřiče alkoholu v krvi, neboť měřily i lidem, kteří se nenapili. Z chemičky Spolana se vyvalil toxický plyn. V Praze zahráli Red Hot Chili Peppers a přibližně za dvě hodiny se vyprodaly lístky na podzimní koncert Madonny. Mezinárodní měnový fond vyzval politiky, aby méně zasahovali do chodu ekonomiky a omezili deficity veřejných financí. Polovina Čechů považuje stav zdejšího životního prostředí za špatný, ale změnu nechtějí platit ze svého. Nenalezneme nikde nic tak pěkného, jako je Země, dokud se nevydáme do jiné sluneční soustavy, citovala média fyzika Stephena Hawkinga, který navrhl obsadit Mars. Média informovala, že někdejší polistopadový federální ministr vnitra a dosavadní šéf slovenského Ústavu paměti národa Ján Langoš zahynul při autonehodě. Podle statistického úřadu Evropské unie je Česko sedmnáctou nejbohatší zemí tohoto společenství. Petr Uhl získal francouzský řád Čestné legie za svou pomoc v boji za lidská práva. Policie přestala stíhat členy Národní strany, kteří zpochybňovali romský holocaust a existenci koncentračního tábora v Letech u Písku, protože Historický ústav Akademie věd ČR neuznal tábor za vyhlazovací. Ve Vranovicích na Břeclavsku se srazily tři vlaky. Na Pražském hradě se s prezidentem loučilo dosavadní vedení Poslanecké sněmovny, všichni představitelé dostali od Václava Klause knihu jeho projevů.

Přečíst šest set knih povinné četby za dva roky je absurdní. Ať si to politici zkusí sami, vzkázala ministerstvu školství studentka gymnázia Lucie Komárková poté, co se přidala k osmi tisícům mladých lidí, kteří podepsali petici proti státním maturitám. Bývalá poslankyně Táňa Fischerová založila novou politickou stranu Klíčové hnutí, která má být skutečnou alternativou. Ve věku nedožitých 80 let zemřela jazzová zpěvačka Vlasta Průchová. Cyrilu Svobodovi se podařilo v EU prosadit, že Unie bude mít společný a kritický postup vůči diktátorské Kubě. Automobilka Škoda začala v Mladé Boleslavi stavět vysokoškolský kampus. Student karlovarského gymnázia Martin Tomis došel ve své práci k závěru, že množství ohrožených úvěrů v Číně činí 350 miliard dolarů, jeho práci už začala využívat Komerční banka. Nemocnice U Svaté Anny v Brně se odmítla omluvit paní Janě Motyčkové za to, že jí při chemoterapii ozařovali zdravou část těla a ohrozili tak její život. Ředitel cirkusu Joo-jo Jaromír Joo jezdil v Českých Budějovicích na zádech tygra ussurijského, aby konečně překonal nějaký světový rekord. Skauti v Turnově oslavili devadesát let. V hlavním městě vystoupilo více než sto kapel na United Islands Of Prague. Chtěl jsem, aby tu zazněly euroskeptické názory ODS, vysvětlil premiér Paroubek, proč nechal Václava Klause místo sebe reprezentovat Česko na summitu EU. Stoupl zájem o kolotoče. Městský soud v Praze potvrdil verdikt předchozích instancí a přiřkl katedrálu svatého Víta katolické církvi. Na Podkarpatské Rusi se rozloučili s dcerou Nikoly Šuhaje. Česká inspekce životního prostředí udělila kolínské chemičce Draslovka pokutu dva miliony korun za otravu Labe kyanidem. Nejvyšší správní soud obdržel šestašedesát stížností na průběh parlamentních voleb. Televize Prima natočila poslední klapku nekonečného seriálu Rodinná pouta, ale prý existuje naděje na pokračování.

Anglický překlad zde

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2006 pod titulkem Minulý týden