Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kubiceho zpráva začíná žít

Plukovník Jan Kubice se v posledních dnech nenudí. Policie začala prověřovat osm trestních oznámení podaných na šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu od lidí, kteří byli v různých souvislostech uvedeni v jeho zprávě o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy.

Fotografie: Jan Kubice má zlý sen: celníky. • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Kubice má zlý sen: celníky. • Autor: Respekt

Plukovník Jan Kubice se v posledních dnech nenudí. Policie začala prověřovat osm trestních oznámení podaných na šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu od lidí, kteří byli v různých souvislostech uvedeni v jeho zprávě o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Její pravdivost a možný dopad na vyšetřování závažných zločinů prověřuje zase speciální tým složený ze státních zástupců a policistů. Inspekce nadále prošetřuje Kubiceho podřízené. Pouze pátrání Kubiceho týmu po korupci v politice a státní správě, vrazích, dlouhých prstech ruských mafií je trochu utlumeno. Detektivové útvaru jsou decimováni a otráveni z tlaku jejich kolegů z inspekce, kteří šťourají nejen v údajně falšovaných cesťácích, ale i v tom, zda si detektivové nenapsali víc přesčasových hodin nebo nezpronevěřili peníze určené na odměny za služby práskačů.

Cena „Mrázkova archivu“

Věci se ale přesto pohnuly. Mediální dohady o kvalitě Kubiceho zprávy, spekulace, zda jde o snůšku neprofesionálních blábolů, nebo slušnou a profesionální kompilaci operativních spisů, se pokusil uzavřít po schůzce s prezidentem Václavem Klausem ministr vnitra František Bublan. „Část zprávy je skutečně dobrým popisem kauz, které jsou nyní předmětem vyšetřování. Jde například o kauzy biolihu a údajně politického ovlivňování jejího vyšetřování a o vraždu kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Zbytek…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].