Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Změňme volební systém

Hlavním problémem české politiky je dlouhodobě kombinace systému poměrného zastoupení a existence nereformované komunistické strany, která pravidelně získává mezi šestinou a pětinou křesel ve sněmovně.

Hlavním problémem české politiky je dlouhodobě kombinace systému poměrného zastoupení a existence nereformované komunistické strany, která pravidelně získává mezi šestinou a pětinou křesel ve sněmovně.

Protože má tato strana nulový koaliční potenciál, činí do jisté míry dysfunkční levou část politického spektra a potažmo celý politický systém. Řešením tohoto problému by bylo zavedení dvoukolového většinového systému pro volby do PS.

Tento systém má dvě výrazné výhody: zachovává politickou pluralitu podobnou té, kterou vytváří systém poměrného zastoupení, ale zároveň eliminuje extremistická uskupení, jako je KSČM.

V druhém kole hlasování se totiž tvoří taktické většiny voličů, které neutralizují kandidáty reprezentující politické krajnosti. Ve Francii, kde se tento systém používá při volbách do dolní komory parlamentu, požívá Le Penova Národní fronta zhruba stejnou popularitu jako KSČM u nás, ale v dolní komoře nezasedají žádní zástupci Národní fronty.

Tím, že tento systém zvýhodňuje umírněné strany s koaličním potenciálem, nutí zároveň extrémní uskupení, aby se pokoušela zreformovat – pokud se samozřejmě programově nerozhodnou, že chtějí fungovat jen v opozici jako protestní strany. KSČM by se tedy musela rozhodnout, zda jí stačí, aby navzdory své dvouciferné procentuální podpoře byla, v relativních měřítcích, ve sněmově reprezentována přibližně stejně, jako je dnes reprezentována v Senátu, kde má mezi 81 senátory pouhé dva zástupce.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].